fényvédelem

Pihentető kikapcsolódás, közösségi élmény – a napozás sokunk számára többet jelent a vonzó és egészséges barnaság elérésénél. Nem véletlen, hogy szeretjük átadni magunkat a napsugarak átható erejének, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy nem kifejezetten egészséges opció.

Fontos azonban, hogy a napfényben fürdőzés percei alatt megfelelő és tudatos védelmet biztosítsunk a bőrünk számára, ezzel megelőzve az UV-sugárzás káros hatásait. Alapszabály, hogy 11 és 15 óra közt maradjunk árnyékban, gondoskodjunk a bőrünk védelméről és 2 óránként kenjünk újra.

De pontosan mivel érdemes? Cikkünkben Máthé Csillát, a Mix Your Nature natúrkozmetikum márka alapítójának segítségével összegyűjtöttük a tudatos fényvédelem alapjait, méghozzá természetes, növényi összetevőkre alapozva.

A természetes fényvédelem alapja a nem nanoméretű cink-oxid

A napvédelem elengedhetetlen része a tudatos bőrápolásnak. Ezért különösen fontos, hogy a természetes, növényi hatóanyagok mellett, a megfelelő formula megtalálására is ugyanannyi időt szánjunk.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a fényvédők, amelyek fizikai módon veszik fel a harcot az UVA- és az UVB-sugarakkal szemben. A nem nanoméretű cink-oxiddal készített termékek nyújtják a legkézenfekvőbb megoldást. A cink-oxid fizikailag elnyeli, szétszórja a káros UV-sugarakat, anélkül, hogy irritálná vagy terhelné a bőrt.

Ez az eredeti formájában porszerű ásványi anyag, amennyiben nem nanoméretű, nem kerül be a véráramba, könnyen lebomlik és a vízbe kerülve, a környezetre sem jelent terhelést. Tehát ha természetes, bőr- és környezetbarát fizikai fényvédőt használnánk, az összetevők közt a nem nanoméretű cink-oxidot kell keresni.

A Mix Your Nature egy magyar natúrkozmetikum márka, amely 2023-ban debütált a természetes összetételű fényvédő krémekkel. Csilláéknak úgy sikerült a bőrbarát cink-oxidot egy különleges formulába zárni, hogy az egyáltalán nem hagy fehér bevonatot a bőrön.

Az SPF 30-as és PA+++ besorolású fényvédelmet biztosító, természetes, személyre szabható natúrkozmetikumokkal egész évben gondoskodhatunk a bőrünk védelméről.

Ezzel szemben a legtöbb hagyományos naptej a kémiai fényvédők csoportjába tartozik. Ugyan könnyen alkalmazhatóak és teljesen felszívódnak a bőrön keresztül, de ezért sajnos komoly kompromisszumokat kell kötnünk.

A bennük található oxybenzone és octocrylene például felboríthatják a hormonháztartás működését, de egyéb összetevőik is okozhatnak bőrirritációt, allergiás tüneteket és használatukat követően még másnap is kimutathatóak a véráramból.

A bőr egészséges ragyogása – napozz sárgarépaolajjal!

sárgarépa olaj

Kép forrása: Canva.com

Most, hogy már tudjuk, milyen fő összetevőt érdemes keresni egy fényvédő kiválasztásakor, megmutatjuk azokat a növényi olajokat, kivonatokat, amelyekre szintén számíthatunk a napvédelemben. Az egyik a sárgarépa – ami ugyan a közhiedelemmel ellentétben fütyülni nem tanít meg -, de cserébe a bőrünkkel csodát művel. De mégis hogyan?

A sárgarépa tele van béta-karotinnal, az A-vitamin előanyagával és antioxidánsokkal. Ezek együttesen képesek megújítani, rugalmasabbá és hidratáltabbá tenni a bőrsejteket, ezzel megőrizve azok egészséges szerkezetét.

A jótékony antioxidánsok a szabadgyökök okozta károsodások megelőzéséhez – tehát a bőröregedési folyamatok meggátolásához – is hozzájárulhatnak, míg a béta-karotin elősegítheti az egyenletes barnulást.

Bőrregeneráció napozás után és közben

Az aloe vera és a körömvirág kivonat már évszázadok óta ismert a bőr egészségét helyreállító tulajdonságairól.

Amíg a körömvirág-kivonattal az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megelőzhetjük, illetve enyhíthetjük a napégés okozta bőrirritációt, addig az aloe vera segítségével hidratálhatjuk és regenerálhatjuk a bőrszöveteket. Hasonlóan hatékony bőrnyugtató és bőrgyógyító növényi összetevő még a csipkebogyó, a homoktövis vagy a sáfrányos szeklice.

Természetes fényvédelem az év 365 napján

Függetlenül az időjárástól az ultraibolya-sugárzás állandóan jelen van, különös tekintettel az UVA-sugarakra, amelyek az üvegen keresztül áthatolva is képesek kifejteni káros hatásukat.

Így az érzékeny bőrterületek fényvédelmének érdemes különös figyelmet szentelni a hidegebb, borúsabb hónapok alatt is. Egy fényvédő arckrém, egy hidratáló fényvédő testápoló vagy balzsam a nyakra, kézfejre, a segítségünkre lehet ebben,

A legegyszerűbb megoldás, ha olyan hidratáló natúrkozmetikumokat választunk a mindennapos bőrápoláshoz, amelyekre a napvédelem szempontjából is számíthatunk.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom