borostyán
borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

A borostyán (Hedera) kúszó növekedésű örökzöld növény, mely Ázsia és Európa szerte gyakori. Jó árnyéktűrő képességű örökzöld, a kertbe főként talajtakaróként, és kerítésre, falra való felfuttatásra ültethetjük. Jellegzetes 3 vagy 5 részre tagolt levelei, télen is szépen díszítenek.

Ha szeretnénk szaporítani, dugványozással szaporíthatjuk a legegyszerűbben. A dugványozásra májustól, nyár végéig van lehetőségünk.

Nincs szükség különleges eszközökre, elég néhány cserép melynek alján távozni tud a felesleges nedvesség, ezen felül csak jó szerkezetű talajra és a borostyánról begyűjtött hajtásokra lesz szükségünk.

Lazább szerkezetű földkeveréket vásárolhatunk készen, de virágföldből és komposztból magunk is kikeverhetjük. A cserepeket töltsük meg ezzel a földkeverékkel, és állítsuk őket vízzel teli tálcába, hogy megszívják magukat nedvességgel. A dugványok ültetése előtt vegyük ki őket a tálcából.

A borostyán szára ideális körülmények között magától is gyökeret ereszt, így ezeket a hajtásokat azonnal a végleges helyükre ültethetjük a kertben.

A gyökértelen hajtásokat cserépbe ültetve gyökereztetjük meg, ehhez válasszunk le 10-15 cm-es hajtásokat, úgy, hogy a levélnyél alatt vágjuk le őket. Szedjük le az alsó leveleket és ültessük el őket az előkészített cserepekbe.

A dugványok félárnyékos helyen, rendszeres öntözés mellett őszre gyökeret eresztenek és kiültethetjük őket végleges helyükre.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert