Gyógynövények, fűszernövények

A borsfű, borsikafű (Satureja hortensis) gondozása

borsikafű
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karelj 

A borsfű (borsikafű) bemutatása, gondozása

borsikafű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karelj

A borsfű (Satureja hortensis) kb. 50cm-es maximális magasságot elérő gyógy és fűszernövény.

Íze a borshoz hasonló, de kevésbé intenzív, a főzés végén célszerű az ételhez adni. Gombás, krumplis, babos és káposztás ételek, vadhúsok kiváló ízesítője. 

Gyomor bántalmak, emésztési problémák is orvosolhatók vele. Levélzetét hosszúkás, vékony, keresztben átellenesen álló levelek alkotják. Virágokat is hoz, melyek rózsaszínes-lila színűek.

A borsfű fény és melegigényes, alacsony vízigényű növény. Edényben és szabadföldben is termeszthető. Helyéül tűző napos, vagy világos helyet keressünk. Vetni április elején, március legvégén lehet.

Talajok közül lényegében bármilyen szélsőségektől mentes talajba ültethetjük, legjobban az átlagos tápanyagtartalmú, jó vízgazdálkodású típusokat kedveli. Öntözni nem szükséges, általában elegendő számára a csapadékból származó nedvesség is.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karelj

Comments are closed.