tőzeglégy

A tőzeglégy bemutatása

tőzeglégy

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Aki hosszabb ideje kertészkedik a lakásban szinte biztosan találkozott már a növények cserepe körül repkedő, bosszantó apró kis rovarral, a tőzegléggyel (Bradysia sp.), leginkább ősz végén és télen bukkan fel, főleg, ha nem változtattunk a nyárihoz képest az öntözési szokásainkon.

A tőzeglégy felismerése

Bár kicsik, (kb. 3 mm-esek) viszonylag könnyű őket felismerni: leginkább a cserép környékén találhatóak meg, szinte egész testük feketés, lábaik és csápjaik viszonylag hosszúak, a két elülső szárnyukon pedig Y alakú minta látható. A lárvák áttetszőek, féregszerűek, fejrészük feketés.

A tőzeglégy kártétele

A felnőtt, cserép körül repkedő egyedeknek nincs kártétele inkább csak kellemetlen a jelenlétük, kárt a tőzeglégy lárvái okozhatnak.

A talaj felső 5-7 cm-es részében élnek, attól függően, hogy a talaj mennyire nedves. Kártételük abban merül ki, hogy megrághatják a gyökereket, de elsősorban gombákkal, algákkal, és a bomló növényi anyaggal táplálkoznak. A lárvák gyorsan, 2-3 hét alatt kifejlődnek, bebábozódnak, és 1 hét múlva megjelennek a felnőtt egyedek, melyek csak 7-10 napig élnek.

Védekezés a tőzeglégy ellen

A legfontosabb és a legkönnyebb teendőnk, ha csökkentjük az öntözés gyakoriságát és hagyjuk a talaj felső 2-5 cm-ét kiszáradni, ez csökkenti a lárvák túlélési esélyét. Hosszútávon az is segíthet, ha a talajt agyaggolyóval takarjuk, és a lehullott növényi részeket mindig összegyűjtjük, illetve ha friss talajba ültetjük a növényt.

Ha így sem járunk sikerrel próbáljuk meg gyéríteni a felnőtt egyedeket:

  • egy műanyag pohárba öntsünk egy ujjnyi almaecetet, majd adjunk hozzá pár csepp mosogatószert és keverjük össze
  • a poharat fedjük le átlátszó fóliával, amire készítsünk egy kb. 3 mm-es lyukat
  • helyezzük el a poharat a növényünk közelében
  • a tőzeglegyek az almaecet hatására belemennek a pohárba, de kijönni már nem tudnak
  • másik módszer, ha a szakboltokban kapható sárga csapdákból helyezünk ki a növény közelébe

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények