tölcsérjázmin

A brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) bemutatása, gondozása

A brazil tölcsérjázmin, brazil jázmin vagy brazil szereleminda (Mandevilla sanderi) egy nagyon mutatós, Dél-Amerikából származó növény, amely tölcsérszerű élénk színű virágaival díszít májustól késő őszig.

Nyár elejétől kezdve, szabadban dísznövényként tarthatjuk. Alkalmas irodák, közintézmények, valamint kellemes, szobahőmérsékletű, világos szobák díszítésére is.

Fontos megemlíteni, hogy a brazil tölcsérjázmin a mérgező növények sorát gyarapítja, tejnedve mérgező hatású. Ültetéséhez semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk.

Elhelyezéséhez világos helyet keressünk, bár fényigényes növény, a déli tűző napot nem szereti. A mozgatásra kényes, találjunk számára egy állandó helyet, ne mozgassuk a növekedési és virágzási időben.

Rendszeres öntözést igényel, nyáron hetente 2-3 alkalommal, télen jóval ritkábban adjunk neki vizet. A megfelelő növekedéshez és virágzáshoz, igényli a rendszeres tápoldatozást is.

Kedveli a párás környezetet, amit közvetlen (vízzel való permetezés) és közvetett (kaviccsal és vízzel töltött tálcára állítjuk a cserepet) párásítással is biztosíthatunk.

Speciális gondozási feladatként a metszést lehet megemlíteni, ezt ősszel a virágzás után, vagy tavasszal a teleltetés után lehet elvégezni.

Teleltetni hűvös, világos helyen kell kb. 15 fokos helyiségben. Az ennél valamivel alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli, de ez már nem ideális a számára.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Bálint Gazda

További olvasnivaló: Tölcsérjázmin gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények