bromélia

A broméliafélék változatos családjába olyan növények tartoznak, amelyek trópusi eredetüknek köszönhetően lenyűgöző megjelenéssel büszkélkedhetnek. Ezek között megtalálhatóak a fánlakó (epifita) és a talajban növekvő fajok is.

Különleges kinézetük és kiváló alkalmazkodó képességük miatt, rendkívül gyorsan közkedvelt szobanövényekké váltak. Természetes élőhelyünkön a broméliák többnyire a fák lombkoronájában élnek, ugyanakkor nagyon sok faj sikerrel nevelhető cserépben is nevelhető, ami még inkább segített a szobanövényként való elterjedésükben.

A leggyakrabban ezekkel a bromélia fajokkal találkozhatunk a virágboltok és kertészetek kínálatában:

  • guzmánia (Guzmania lingulata)
  • pikkelyvirág (Vriesea)
  • szakállbromélia (Tillandsia cyanea)
  • zuzmószerű szakállbromélia (Tillandsia usneoides)
  • lándzsarózsa (Aechmea fasciata)
  • bókoló billbergia (Billbergia nutans)
  • fészektőrózsa (Nidularium innocentii)
  • neoregélia (Neoregelia carolinae)
  • ananász (Ananas comosus)

Habár a broméliák igényei fajonként eltérők, vannak olyan általános gondozási szabályok, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a sikeres nevelésük érdekében. Ezeket a kulcsfontosságú tudnivalókat tárgyaljuk részletesen cikkünk további részében.

A bromélia igényei és gondozása

A broméliák gondozása speciális figyelmet igényel, mivel a különböző fajok eltérő fény- és hőmérsékleti igényekkel rendelkeznek. Egyes fajok a tűző napot is elviselik, míg mások gyorsan károsodnak ilyen körülmények között. Általában a puhább, rugalmasabb levelű broméliák kevesebb fényt igényelnek, míg a merevebb, keményebb levelűek a világosabb helyeket preferálják.

A broméliák számára ideális környezet, meleg és párás, mivel ez hasonlít leginkább a természetes élőhelyük klímájához. Az átlagos szobahőmérséklet általában megfelelő a számukra, ugyanakkor a nyáron és a fűtési szezonban gyakori magasabb hőmérsékletet is tolerálják.

Ilyenkor azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a levegő párásítására. Ezt a növény cserepe alá helyezett, vízzel és kaviccsal töltött tálca, valamint a rendszeres permetezés segítségével biztosíthatjuk.

Tápanyagigényük csekély, így a növekedési időszakban elegendő kéthetente hígított tápoldattal ellátni őket, télen és virágzás kezdetén célszerű szüneteltetni a tápoldatozást.

szakállbromélia

Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) / Kép forrása: Pixabay.com

Az epifita bromélia fajok, amelyeket ágakhoz rögzítve tartunk, egyszerűen öntözhetők heti merítéssel és rendszeres permetezéssel. A cserépben nevelt broméliák esetében fontos elkerülni a túlöntözést, mivel ez gyökérrothadást okozhat.

A talajnak laza szerkezetűnek kell lennie, és nem szabad, hogy felesleges nedvesség megrekedjen benne. A vegetációs időszakban mérsékelt öntözés javasolt, a talajt két öntözés között hagyjuk kiszáradni.

A broméliák levelei kelyhet alkotnak, ezt se felejtsük el feltölteni vízzel, valamint időnként öblítsük át. Az öntözéshez és a kehely feltöltéséhez mészmentes vizet ajánlott használni, például esővizet vagy előzőleg felforralt csapvizet. Télen a növények kevesebb öntözést igényelnek, az alacsonyabb párologtatás és növekedési aktivitás miatt.

Kártevők és betegségek

A broméliák rendkívül ellenálló növények, ritkán válnak betegségek vagy kártevők célpontjává, azonban időnként megjelenhetnek rajtuk levéltetvek, pajzstetvek és viaszos pajzstetvek is. A kártékony rovatok eltávolítására hatékony lehet a víz és mosogatószer keveréke, vagy az alkohollal átitatott vattapamacs használata.

Nem csak a kártevők, hanem a nem megfelelő öntözési szokások is problémákhoz vezethetnek. A túlöntözés következtében a növények gyökerei rothadni kezdhetnek, ami súlyos esetben akár a növény elpusztulását is okozhatja.

Ezért létfontosságú, hogy csak mértékkel öntözzük a növényeket, kerülve a talaj eláztatását, ezen felül fontos, hogy olyan növénytartót válasszunk, amely lehetővé teszi a felesleges víz elvezetését. A broméliák érzékenyek a kemény vízre is, ezért az öntözéshez az esővíz vagy előzőleg felforralt és lehűtött csapvíz használata a legmegfelelőbb, a kehely feltöltéséhez is csak az előbbieket használjuk.

A különböző bromélia fajok szaporítása

A broméliákra jellemző, hogy a virágzás után az anyanövény elhal, de ezt megelőzően sarjakat nevel. Ezek a sarjak a növény tövében nőnek, és akkor a legalkalmasabbak az elválasztásra, amikor méretük eléri az anyanövény méretének legalább egyharmadát.

A leválasztás során használjunk steril, éles kést, hogy minimalizáljuk a sérülést, majd ültessük a fiatal növényeket külön cserepekbe. Fontos, hogy a föld jó vízáteresztő képességű legyen.

A broméliák számára kiválóan alkalmas például az orchidea ültetőközeg. Ez a földtípus olyan összetevőket tartalmaz, mint a fenyőkéreg, sphagnum moha és kókuszrost, amelyek biztosítják a jó vízelvezetést és a levegős szerkezetet. Alternatív megoldásként választhatunk tőzeg alapú, laza szerkezetű földkeveréket is, ami szintén megfelelő környezetet biztosít a broméliák számára.

A broméliák szaporításának egy másik módja, hogy a teljesen elhalt anyanövényt visszavágjuk, és a már kifejlődött sarjakat tovább neveljük az eredeti cserépben.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a broméliák gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények