Szobanövények

Broméliák a lakásban – A broméliák gondozása

guzmania
Kép forrása: Pixabay.com

A broméliák bemutatása

lándzsarózsa

Lándzsarózsa (Aechmea fasciata) / Kép forrása: Pixabay.com

A broméliák a trópusi területek különleges szépségű lakói, hazánkban is kedvelt szobanövények, változatos külsejükkel, élénk virágzatukkal. Ebben a bejegyzésben broméliákra vonatkozó általános gondozási tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Ahogy a bevezetőben említettük a broméliák a trópusi, meleg, párás, nedves éghajlaton élnek, így a lakásban ehhez hasonló feltételeket kell biztosítani a számukra. Kerülni kell a tűző napos elhelyezést, inkább világos, vagy félárnyékos helyet kell keresni.

A broméliák igényei, gondozásuk

Elhelyezés, hőmérséklet és fényigény

Kellemesen meleg, világos, vagy félárnyékos, átlagos hőmérsékletű helyiségben érzik igazán jól magukat, ahol a levegő párás.

A legtöbb otthon levegője inkább száraz, főleg a fűtési szezonban, ezért gondoskodni kell párásításról. Erre jó megoldás a broméliák vízzel való permezetése.

Öntözés és tápoldatozás

guzmania

Guzmánia (Guzmania lingulata) / Kép forrása: Pixabay.com

A broméliák átlagos vízigényű növények, rendszeres, mérsékelt öntözést igényelnek. A broméliákra jellemző dolog, hogy öntözéskor vizet, a levelek alkotta kehely alakú tőlevélrózsába is kell önteni, és bizonyos időközönként cserélni is kell a vizet.

Röviden összefoglalva tehát elmondható, hogy fő a mértékletesség, ne hagyjuk kiszáradni a broméliánk földjét, de ne is öntözzük túl, mert az a gyökerek rothadásához, ezáltal pedig a növény pusztulásához vezet.

A broméliák tartása során fontos a tápanyagok pótlása, azaz a tápoldatozás. Ha tavasszal és nyáron néhány hetente tápoldatozzuk meghálálja a növény.

Talaj

Amiről még nem tettünk említést, az az, hogy milyen ültető közegben érzik igazán jól magukat a broméliák. Broméliák ültetéséhez legjobb a lazább szerkezetű, tőzeges, jó áteresztő képességű ültetőközeg. Ha valamilyen okból szükségessé válik a növény átültetése, akkor azt tavasszal lehet megtenni.

Mi történik a virágzás után?

szakáll bromélia

Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) / Kép forrása: Pixabay.com

Ha még nem vagy gyakorlott a bromélia tartásában, biztos megijedtél, amikor a virágzás után száradni kezdett a növény. Ez egy normális folyamat, a bromélia ugyanis a virágzást követően elpusztul, előtte viszont sarjakat hoz, tehát gondoskodik az utánpótlásról.

Ha leválasztod ezeket a sarjakat, és elülteted külön cserépbe, akkor egy kis odafigyeléssel, ugyanolyan szép növényt nevelhetsz, mint az anyanövény volt.

Bízunk benne, hogy sikerült kicsit megkönnyítenünk a broméliád nevelését.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények