tagetes erecta

A nagyvirágú büdöske (Tagetes erecta) bemutatása, gondozása

tagetes erecta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta), vagy ahogy szinte mindenki ismeri a büdöske, Amerika melegebb vidékeiről származó egynyári virág, szinte kihagyhatatlan szereplője a vidéki kerteknek. Népszerűségét látványos, élénksárga, és narancssárga virágzatán túl, igénytelenségének és szívósságának köszönheti.

Jól tűri a tűző napot, és a szárazságot, valamint a különféle betegségekkel szemben is ellenálló. Mivel nem igényel különösebb gondozást, ezért a nyilvános zöldterületek, parkok virágágyaiba is gyakran ültetik.

tagetes erecta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ray Cui / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Hazánkban a büdöske három faja a legjellemzőbb, ezek a kisvirágú bársonyvirág, a nagyvirágú bársonyvirág, valamint a két faj hibridjei.

Helyének kiválasztásakor, tehát nyugodtan válasszunk napos, meleg helyet. A talaj tekintetében szintén nem válogatós, alacsony tápanyagmennyiség mellett is, hosszan virágzik.

Jól viseli a szárazabb időszakokat, azonban meghálálja az öntözést. Állandó gondozási feladatát tulajdonképpen csak az elvirágzott fejek eltávolítása jelenti. Szaporítani magvetéssel lehet tavasszal.

A büdöske szaporítása magvetéssel

tagetes erecta

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Beltérben már márciusban elkezdhetjük előnevelni a palántáit, ezeket a palántákat májusban ültethetjük ki a szabadba.

Áprilisban és májusban, már végleges helyére is vethető. Magjait 1-2 cm mélyre vessük el, ha több sorban vetjük, akkor a sorok között, hagyjunk legalább 15 cm távolságot.

A csírázás ideje 1-2 hét. Ha túl sűrűn vetettük, illetve túl sűrűn kelt a büdöske, akkor ritkítsuk 20 cm-es tőtávolságra, a kiszedett növényeket pedig ültessük el máshova.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Ray Cui / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Vetőmag Webáruház

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények