bugás mügefű

A bugás mügefű (Ixora coccinea) bemutatása, gondozása

bugás mügefű

Kép forrása: Pixabay.com

A bugás mügefű (Ixora coccinea) India területén őshonos örökzöld növény. Hazánkban cserepes virágként nevelik, eredeti élőhelyén néhány méter magas örökzöld cserjévé fejlődik.

Bogernyőben nyíló virágai a hajtások végén nyílnak, különféle színváltozatokban pompáznak, tavasz végétől ősz elejéig. Virágai skarlátvörös, sötét és világos narancssárga, valamint lazac színűek is lehetnek. Levélzetét 5-10 cm hosszú, fényes felületű, bőrszerű levelek alkotják.

Helyéül egész évben világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg és párás helyet válasszunk. Az öntözések során földjét tartsuk enyhén nyirkosan, télen ritkábban öntözzük.

A kemény és hideg öntözővízre érzékeny! Tavasszal és nyáron kéthetente adjunk neki mérsékelt töménységű tápoldatot. Gyakran permetezzük vízzel, így biztosíthatják számára a megfelelő páratartalmat.

Ha szükségesnek látjuk az átültetését, tavasszal ültessük át A típusú virágföldbe. Közvetlenül a virágzás után vágjuk vissza hajtásait, később azonban már ne, mivel a virágok a hajtáscsúcson fejlődnek.

Száraz levegőjű helyen megtámadhatják a levéltetvek. Napos helyen a levélszélek besodródása jelentkezhet. Túl kemény vagy túl hideg víz és hideg talaj hatására kifakulnak a levelei.

A hirtelen hőmérsékletváltozatásra, körülményeinek megváltozására virág és levélhullással reagál. Szaporítani dugványozással lehet, a fiatal növényeket érdemes visszavágni, így bokrosabb formát vesznek fel.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények