otthon

Nyáron lényegesen többen keresnek kiadó albérletet, mint az év korábbi szakaszában. Ebben a helyzetben jó ötletnek tűnhet, hogy Te is kiadd az üresen álló ingatlanodat, de nem árt körültekintően eljárni, nehogy több hátrányod származzon ebből, mint előnyöd.

A következő cikkben összegyűjtöttünk neked pár praktikus ötletet, amiket érdemes figyelembe venned, mielőtt a lakás kiadására adod a fejed.

Szimpátia mindenek előtt

Vannak olyan szerencsések, akiknek az ismerősi körében vagy a családjában szüksége van valakinek lakásra, így biztosan egy megbízható személyre bízhatja az ingatlanát. De sajnos nincs mindenki ebben a helyzetben.

Ha Te is idegenek számára fogod kiadni a lakásodat, akkor sose a gyorsaság vagy az időzítés legyen a legfőbb kiválasztási szempontod. Amennyiben nem szimpatikus a jelentkező, jobb, ha már az elején nemet mondasz.

Válassz mindenképpen olyan albérlőt, akivel a kezdetektől megvan az összhang, és úgy érzed, nem félsz neki kiadni a lakásod.

Te is belevágnál a lakáskiadásba, de félsz a váratlan helyzetektől és azok rendezésétől? Köss online lakásbiztosítást, hogy bátran kiadhasd az ingatlanod!

Szerződés nélkül semmiképpen!

Bármennyire is szimpatikus és megbízható a bérlő jelölt, soha ne add ki az ingatlanodat bérleti szerződés nélkül! A legkisebb bizonyító ereje a szimpla szerződésnek van. Ennél egy fokkal jobb, ha tanúk előtt történik a szerződéskötés vagy ügyvédi ellenjegyzéssel.

A legjobb azonban, ha közjegyzői okiratba is foglaljátok a kiadást. Ebben az esetben ugyanis bejegyzésre kerül a végrehajtási záradék is, aminek értelmében, ha a bérlőd nem fizeti meg az esedékes díjat, a lakást bizonyos időn belül kiürítheted.

Fotódokumentáció készítése

A lakás kiadáskori állapotát mindenképpen érdemes fotókkal alátámasztani. Ez a későbbiekben mindkét fél érdekeit szolgálja. Amennyiben kárt okoznak a bútorokban vagy a különböző felületekben, akkor a fotók segítségével tudod igazolni, hogy a szerződés megkötésekor még nem álltak fenn ezek a problémák.

De ez fordítva is működik, ha lefotózzátok a lakás meglévő hibáit, később nem fordulhat elő olyan kellemetlen helyzet, hogy számon kérsz tőlük bármit, ami miatt nem felelősek.

A számlák átiratása

Számos tulajdonos úgy gondolja, hogy bevédheti magát az esetleges elmaradásokkal szemben, ha átiratja a bérlő nevére a közüzemi számlákat. De ez csak addig nyújt védelmet, amíg nem halmoz fel a bérlő akkora tartozást, hogy az szolgáltatásmegvonást eredményezzen.

Ekkor ugyanis, ha a bérlő eltűnik, a számlák rendezése és az órák visszaszerelésének a díja egyaránt rád fog hárulni, ráadásul nem is értesülsz időben a fizetési gondokról. Sokkal tisztább, ha be tudod szedni a bérleti díjjal együtt a fizetendő számlák összegét is.

Adózás

Erről a tételről sokan szeretnek megfeledkezni, de egyáltalán nem érdemes. Az év bármely időszakában kaphatsz egy váratlan ellenőrzést az adóhivataltól, és akkor az adózáson megspórolt összeg többszörösét is megkaphatod büntetésképp, tehát jobb a békesség.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom