Allium sphaerocephalon

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) bemutatása

Allium sphaerocephalon

Allium sphaerocephalon / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mike Peel (www.mikepeel.net) / Licence: CC-BY-SA-4.0.

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) Magyarországon is őshonos díszhagyma faj, mely védettséget élvez hazánkban. Természetes élőhelyét a száraz gyepek, homok puszták jelentik.

A körülbelül 90 cm-es maximális magasságot elérő bunkós hagyma gömb alakú virágai, tömöttek, lila színűek. Jól mutat nagyobb sziklakertekbe, virágágyásokba ültetve és vágott virágnak sem utolsó!

A bunkós hagyma igényei, gondozása

A bunkós hagyma egyszerűen nevelhető kerti növény, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban jól fejlődik. Elég rendszeresen, de mértékkel öntözni, a túlöntözést kerüljük. Elvirágzás után, vágjuk le a virágot, a leveleket hagyjuk leszáradni.

A hagymákat évekig nem kell felszedni, egy helyen maradhatnak, így évről évre erős és szép virágokkal örvendeztetik meg a kerttulajdonosokat. Elég 4-5 évente felszedni őket és hűvös, sötét helyen pihentetni az őszi ültetésig.

A díszhagymák ültetése

Allium 'Mont Blanc'

Allium ‘Mont Blanc’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagymák ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október. A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, pl. egy 5cm-es hagymát 15cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba.

Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetni a hagymákat.

A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25cm-re.

Képek forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Wikipédia / Szerző: Mike Peel (www.mikepeel.net) / Licence: CC-BY-SA-4.0.

Források: Wikipédia – Hagyma nemzetség; Botanikaland – Allium sphaerocephalon; Bakker.com – A díszhagyma ültetése; Megyeri Szabolcs Kertészete – Bunkós hagyma

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők