Cattleya
Cattleya

Kép forrása: Pixabay.com

A Cattleya orchideák főként a fák törzsének és ágainak lakói eredeti élőhelyükön Közép és Dél-Amerikában, valamint a Karib-szigeteken. Fehér, sárga, rózsaszín és a piros ezer árnyalatában játszó virágaik formája jellegzetes, köszönhetően a feltűnően nagy mézajkuknak.

Az egyszerűbben nevelhető Laelia orchideákkal való keresztezésükből, számos szobában is viszonylag könnyen nevelhető hibrid (Laeliocattleya) született.

A Cattleya orchidea gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Az ideális hely számukra a világos, de nem tűző napos, meleg és szellős hely, ahol nappal kb. 25fok körüli a hőmérséklet, télen elég számukra az alacsonyabb, kb. 18fok körüli szobahőmérséklet.

Miért nem virágzik a Cattleya orchidea?

Túlságosan meleg helyen előfordulhat, hogy a Cattleya orchidea nem virágzik, csak sorra hozza a leveleket. Érdemes a virágzás előtt, ha már kialakult a hajtás, kicsit hűvösebb helyre tenni.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Cattleya

Kép forrása: Pixabay.com

Télen csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki, egyéb időszakban mérsékelt öntözést igényel, jó megoldás, ha alámerítéssel öntözzük. 

Nyáron 3 hetente adjunk tápoldatot is az öntözővízhez. Fontos a párásítás a tavasz végétől ősz elejéig tartó melegebb időszakban.

A Cattleya orchideák esetében a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése a jó megoldás.

Átültetés, szaporítás

Az átültetés 2-3 évente válik szükségessé, ha olyan fajtát tartunk, amelyik ősszel vagy télen virágzik, azt kora tavasszal, míg a tavasszal vagy nyáron virágzót az elvirágzás után ültessük át orchidea ültetőközegbe.

A Cattleya orchideák álgumókat nevelnek, ezeket az álgumókat leválasztva, majd elültetve szaporíthatjuk. A szaporítást érdemes, az átültetéskor elvégezni.

Kártevők, betegségek

Cattleya

Kép forrása: Pixabay.com

Kártevők közül a pajzstetvek és a levéltetvek okozhatnak problémát. A pajzstetvek főként túl száraz levegőjű szobában támadják meg.

A levéltetvek megjelenését a hangyák felbukkanása előzi meg, melyeket az orchidea buroklevelei által kiválasztott cukros, ragadós nedv vonz a növényre. A kártevőkről és eltávolításukról, ebben a bejegyzésben írtunk részletesen: Az orchideák kártevői

Összefoglalva

Elhelyezés, hőmérséklet: világos, szellős, kellemesen meleg, nem tűző napos hely.

Öntözés, tápoldatozás: mérsékelt öntözés, nyáron tápoldatozás háromhetente.

Párásítás: közvetlen párásítás, vízzel való permetezéssel.

Átültetés: 2-3évente virágzás után.

Szaporítás: az álgumók leválasztásával és elültetésével az átültetéskor.

Kártevők, betegségek: túlságosan száraz levegőjű szobában pajzstetvek. Levéltetvek is megtámadhatják.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények