ciklámen

A szobaciklámen az őszi és téli szezon egyik sztárja az üzletekben, nem véletlenül. A kereskedelmi forgalomban kapható növények a Törökországban őshonos perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) különféle fajtái, rendkívüli változatosságot mutatnak.

A növény legnagyobb vonzerejét a téli időszakban nyíló, fehér, rózsaszín, lila és piros színű virágai jelentik, amelyek sokféle formában jelenhetnek meg: kicsik és nagyok, fodrosak vagy peremezettek is lehetnek.

A ciklámen nem csupán virágaival tűnik ki, szív alakú, zöld vagy márványos mintázatú levelei is hozzájárulnak dekoratív megjelenéséhez. Az otthonokban kellő gondoskodás mellett a ciklámen akár 6 hétig is virágozhat, ezt követően azonban a növény nyugalmi időszakba lép.

Ebben az időszakban sokan gondolják azt, hogy a növény elpusztult, ezért kidobják, pedig a nyugalmi időszak elengedhetetlen a következő virágzáshoz. Fontos, hogy hagyjuk, hogy a növény természetes életciklusát kövesse, ha így teszünk, a következő télre ismét virágba borulhat!

Cikkünk további részében részletesen kitérünk a ciklámen egész éves gondozására, foglalkozunk a növényvédelmi teendőkkel, valamint adunk néhány tippet a növény szaporításával kapcsolatban is.

A ciklámen igényei és gondozása

A ciklámen leginkább a világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyeket részesíti előnyben, ahol egész évben biztosított a friss levegő és az átlagos szobahőmérséklet. Különösen a virágzási időszakban érzékeny a környezeti feltételekre, ekkor 15 °C körüli hőmérséklet ideális számára.

Ha a cikláment túl meleg helyen tartjuk, levelei sárgulni kezdenek, és a nyugalmi időszak is hamarabb beköszönthet. Öntözésekor fontos, hogy a talajt enyhén nedvesen tartsuk, de kerüljük a túlöntözést. Ügyeljünk rá, hogy a gumóra és levelekre se öntsünk öntözővizet, mivel ez rothadást okozhat.

A legbiztosabb módszer az alulról történő öntözés: ehhez helyezzük a cserepet egy vízzel töltött edénybe, és várjuk meg, amíg a talaj átnedvesedik, majd engedjük elfolyni a felesleges nedvességet. A virágzás előtti és alatti időszakban a növény meghálálja a kéthetente történő tápoldatozást.

Az elhaló levelek és virágok eltávolítása során óvatosnak kell lennünk. Határozott mozdulattal tépjük le őket, ne vágjuk, hogy elkerüljük a rothadást. A sérüléseket faszénporral kezeljük, hogy megelőzzük a fertőzéseket. A virágzás után kezdődik a ciklámen nyugalmi időszaka, amikor levelei elsárgulnak és elszáradnak.

Ebben az időszakban távolítsuk el a leveleket és a virágszárakat, és hagyjuk el az öntözést. A gumót hűvös, száraz helyen tároljuk, nyáron pedig vigyük ki a szabadba, árnyékos helyre. Ügyeljünk arra, hogy ne kapjon túl sok vizet, mert ez károsíthatja a gumót.

A nyugalmi időszak végeztével elérkezik a ciklámen átültetésének ideje. Ez általában kétévente szükséges, ideális időpontja a nyár vége vagy a kora ősz, a növekedési időszak kezdetén. Az átültetéshez savanyú, jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag talajt válasszunk.

A gumót úgy helyezzük el a földben, hogy annak egy része látható maradjon a felszínen. A cserép mérete akkora legyen, hogy az oldala és a gumó között körülbelül 2,5 cm hely maradjon.

A ciklámenek gondozása során érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a növény fagyérzékeny, ezért, ha a szabadban tartjuk nyáron, az első hidegebb őszi napok közeledtével vigyük vissza a lakásba, hogy megóvjuk a hidegtől.

Gyakori kártevők és betegségek

A ciklámen tartása odafigyelést igényel, különösen a kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyok, valamint a helytelen öntözési gyakorlat okozhat problémát. A magas hőmérséklet és a túlöntözés különösen ártalmas a növény számára. Ezen kívül bizonyos kártevők, például a levéltetvek és a takácsatkák is veszélyeztethetik, főként meleg környezetben.

A ciklámen levélhullása, amit ősszel és télen tapasztalhatunk, többnyire a túlöntözés és a magas hőmérséklet következménye. Továbbá, az erős napsugárzás és az alulöntözés is okozhatja ezt a jelenséget. Tavasszal a levelek sárgulása egy természetes folyamat, amely a növény nyugalmi időszakának kezdetét jelzi.

Ha a ciklámen levelei lekonyulnak és szétterülnek, ez túlöntözésre és a növény rothadására utalhat. Ha a növény közepe pépes állagúvá és barnává válik, akkor koronarothadásra gyanakodhatunk. Ez megelőzhető, ha a megfelelő vízmennyiséggel, alulról öntözünk, és a növényünket jó vízáteresztő képességű talajban neveljük.

A ciklámen szürkepenész kialakulását, melyet a Botrytis cinerea gomba okoz, a szárakon és virágokon megjelenő szürke, bolyhos penész jelzi. Ez a gomba nedves körülmények között fejlődik ki, megelőzésére az elhalt levelek és virágok azonnali eltávolítása, valamint a levelek szárazon tartása javasolt.

Ha a virágok gyorsan elhervadnak és a virágzás rövid ideig tart, az nagyon gyakran a magas hőmérséklet miatt van, a meleg miatt ugyanis a növény hamarabb nyugalmi időszakba kerül.

A ciklámen szaporítása

A ciklámen szaporítása otthoni körülmények között nem kevés nehézséggel jár, de aki szeretne ezzel kísérletezni, az megpróbálkozhat a magvetéssel vagy a gumóosztással is. A magvetés során tudnunk kell, hogy a ciklámen magjai viszonylag lassan csíráznak, és ehhez meleg, sötét környezetre van szükségük. Ez a folyamat nagyon sok türelmet és gondosságot igényel.

A magokból fejlődő fiatal növények sok fényt igényelnek a megfelelő növekedéshez, ebben a fázisban fontos a gyengébb példányok ritkítása, hogy csak a legerősebbek maradjanak. Amikor a szaporított ciklámenek elérik az 1-2 leveles állapotot, ültessük őket külön cserepekbe, hogy tovább fejlődhessenek.

A gumóosztás egy másik módszer, amelyet a növény nyugalmi időszakában végezhetünk el. Ebben az esetben a gumót kétfelé osztjuk, és a darabokat tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú talajba ültetjük. Fontos óvintézkedés a vágásfelületek kezelése faszénporral vagy gombaölő szerrel, mivel ezzel csökkenthetjük a rothadás kockázatát.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a ciklámen gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények