szobaciklámen

A ciklámen (Cyclamen persicum) bemutatása, gondozása

szobaciklámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A ciklámen, szobaciklámen vagy perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) a kankalinfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékének keleti részéről származó nagyon kedvelt szobanövény, mely nemcsak levélzetével, hanem a megfelelő gondozás mellett, hosszan pompázó virágaival is díszít.

Elhelyezés, hőmérséklet

A világos, de nem napos, egész évben szellős, de nem túl meleg helyet kedveli. Nyáron tegyük szabadba félárnyékos helyre, télen a 15 fok körüli hőmérséklet ideális a számára.

Öntözés, tápoldatozás

A ciklámen igen érzékeny a nedvességre, nyáron legyen mindig kissé nyirkos, de soha nem nedves a földje. A vizet soha ne a gumóra, mindig a földre öntsük. Kéthetente tápoldatozzuk a virágzás előtt és alatt. Virágait ősz végétől hozza, megfelelő gondozás mellett, sokáig virágzik.

Átültetés, szaporítás

Átültetése ősszel B földbe történjen, úgy hogy a gumó egyharmadáig kiálljon a földből, mélyebbre, csak a fiatal palántákat ültethetjük. Szaporítása minden évszakban lehetséges, magról, fűtött szaporítóágyban 20 fok hőmérsékleten.

A magokat földdel takarjuk. Mivel a fiatal növények nagyon sok fényt igényelnek, ezért célszerű az ültetést februárban végezni, így a palánták fejlődése a fényben gazdag hónapokra esik.

Összefoglalva:

Fény, hőmérséklet: világos, de nem tűző napos, jól szellőző nem túl meleg helyet keressünk számára.

Öntözés: a földet tartsuk nedvesen, ne száradjon ki, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: a virágzás előtt és alatt kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés: a legtöbb szobanövénnyel ellentétben ősszel célszerű elvégezni, B virágföldbe.

Szaporítás: magról szaporítható, ezt érdemes a tél végére időzíteni, így a fiatal palánták a fényben gazdag hónapokban növekedhetnek.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények