Cinerária, csodaszem

A cinerária (Senecio cruentus) bemutatása

Cinerária, csodaszem

Kép forrása: Pixabay.com

A cinerária vagy csodaszem a Kanári-szigetek nyirkos hegyvidékeiről származó, a fészkesek családjába tartozó virágzó növény.

A rengeteg hibridnek köszönhetően rendkívül változatos színekben vásárolható meg a különböző kertészeti üzletekben.

A cinerária igazán feltűnő szobanövény, élénk színű, tarka vagy egyszínű virágai, melyek jellemzően márciusban és áprilisban nyílnak szinte vonzzák a tekintetet. A harsány virágokat jól ellensúlyozzák, a nagyméretű, kissé háromszögletű zöld levelek.

A cinerária (Senecio cruentus) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Cinerária, csodaszem

Kép forrása: Pixabay.com

A cinerária a hűvösebb szobák ideális növénye, világos, nem tűző napos 16-18fok körüli helyiségben érzi legjobban magát. 

Ha több példányt tartunk, vagy más növényekkel egy helyre tennénk a lakásban, figyeljünk arra, hogy ne rakjuk egymáshoz túl közel őket. A cinerária szereti, ha át tudja járni a levegő.

Öntözés, tápoldatozás

A cinerária rendszeres, de mérsékelt öntözést valamint közvetett párásítást is igényel.  Ne öntözzük túl!

A kellemesen párás környezet biztosítására jó megoldás, ha a növény cserepét vizes kaviccsal töltött tálcára állítjuk. Tápoldatozni elég csak akkor, amikor a növény virágzik.

Szaporítás

A cinerária magról szaporítható. A júliusban vagy augusztusban vetett magokból fejlődő növényt, világos, 9-12fokos helyen át lehet teleltetni.

Kártevők, betegségek

A cinerária szinte vonzza a levéltetveket, ezért már megelőző jelleggel is érdemes levéltetvek elleni rovarirtó rudacskát szúrni a földjébe.

Képek forrása: Pixabay.com

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények