citromfa

A citromfa (Citrus x limon) bemutatása, gondozása

citromfa

Kép forrása: Pixabay.com

A citromfa (Citrus x limon) Perzsiából származó mediterrán növény, innen hódította meg Európát. Eredeti élőhelyén, és a mediterrán vidékeken akár 5-6méteres magasságot is elérhet, hazánkban dézsába ültetve ennél visszafogottabban növekedik.

Nyáron a szabadban is nevelhetjük, a fagyok elől viszont időben be kell vinni a teleltető helyére.

A citromfa fény és vízigényes növény, emellett tápanyag utánpótlásra is szorul. Ültetőközegként laza szerkezetű virágföldet válasszunk, óvakodjunk a kerti talajtól. Dézsáját olyan helyre tegyük, ahol sok fényt kap, és kellőképpen meleg van, a tűző nap sem árt neki.

Rendszeres, ugyanakkor körültekintő öntözést igényel, úgy tartsuk nedvesen földjét, hogy közben ne álljon a víz a növény alatt. Heti egy alkalommal az öntözés során tápoldatot is adjunk neki.

Ahogy a citromfa bemutatásánál is említettük teleltetést igényel, ehhez válasszunk világos helyet, ahol a levegő kissé párás, és a hőmérséklet 10 fok körül van. Ha ezeket a feltételeket nem biztosítjuk, a növény ledobhatja az összes levelét. Kismértékű levélhullástól nem kell megijedni.

A teleltetés megkezdése előtt csökkenteni kell a tápoldatozást és az öntözést is, a télen pedig csak annyi vizet adjunk a citromfának, hogy ne száradjon ki a földje.

Tavasszal újra növelhetjük a tápoldatozás, és öntözés mennyiségét és gyakoriságát. A metszést is tavasszal végezhetjük el.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények