citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) bemutatása és gyógyhatása

citromfű

Kép forrása: Pixabay.com

A citromfű (Melissa officinalis) kellemes illatú, fűszernövényként és gyógynövényként is felhasználható, viszonylag könnyen nevelhető évelő.

A Dunántúl délkeleti tájairól származik, ez a kb. 50-100cm magasra megnövő lágyszárú, terjedő tövű növény. Szárrendszere bokrosan elágazik, felfele áll, levele a csalánra emlékeztető, lekerekített, fűrészes szélű.

Gyógyászati célra, valamint fűszernövényként leveles hajtásait használhatjuk fel, fehér virágzatát nem hasznosítjuk.

Érdemes otthon is termeszteni, ugyanis relaxáló, nyugtató hatású a belőle készített tea, de hatékony lázcsökkentő, fertőtlenítő és emésztésjavító is. Fűszernövényként kiváló ízesítője lehet a gyümölcs és zöldségsalátáknak is.

A citromfű termesztése

citromfű

Kép forrása: Pixabay.com

Termesztése nem túl nehéz, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket. Hőmérséklet és páratartalom igénye nem túl magas. Víz és fény igénye közepes. Válasszunk számára világos, de nem tűző napos helyet, ahol néhány órára árnyékba is kerülhet.

Talajra nem kényes, szinte minden talajtípuson jól fejlődik, a meszes talajt kifejezetten kedveli. Júliusi virágzása után érdemes visszavágni, így megelőzhető a növény elfásodása, egyéb teendőnk nem akad. Szaporítása történhet tőosztással, palántával, vagy szabadföldi magvetéssel.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.