császárfa

A császárfa (Paulownia tomentosa) bemutatása, gondozása

A császárfa (Paulownia tomentosa) Kína területéről származó, kb. 10-20 méteres magasságot elérő, széles lombkoronájú fa. Európába Japánon keresztül jutott el, nevét Anna Pavlovna Romanováról kapta.

Eredeti élőhelyén jelentős szerepe van az erdőművelésben, fáját épületekhez és tüzelőként is hasznosítják, valamint a talajpusztulás ellen is küzdenek az ültetésével. Magyarországon jellemzően díszfaként ültetjük, parkokban, a Gellért-hegyen és a Budai Arborétumban is találkozhatunk vele.

Teljes pompájában, kb. 8-10 éves korától kezdve csodálhatjuk meg, ekkor kezd el virágozni. Kékeslila virágai a lombfakadás előtt borítják el ágait.

császárfa

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tony Rodd / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Később termést is hoz, mely eleinte zöldes színű, később bebarnul. Szépsége miatt elsősorban szoliterként érdemes ültetni. Gyors növekedés jellemzi, a fiatal példányok, akár évente 2 métert is nőhetnek.

A császárfa jó ellenálló képességű fa, elviseli az átmeneti szárazabb időszakokat, a városok kedvezőtlen klímáját és szennyezett levegőjét. Szereti a világos, meleg környezetet.

Ültetési helyéül tűző napos és világos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem igazán kényes, bár legjobban, a tápanyagban gazdag talajokat szereti. Jó, ha tudjuk, hogy a talaj nedvességét és tápanyagkészletét maradéktalanul felhasználja növekedéséhez. 

A fiatal példányok érzékenyek a téli fagyokra, ezért óvni kell őket takarással, vagy hajtáscsúcs visszavágással, melyet szeptemberben kell elvégezni. Szaporítani magvetéssel, vagy gyökérdugványról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Tony Rodd / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

További olvasnivaló: Megyeri Szabolcs Kertész Blogja – Császárfa, és ami körülötte van

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék