csavarpálma

A csavarpálma (Pandanus) bemutatása

csavarpálma

Pandanus sanderi a természetben / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A csavarpálma a csavarpálmafélék családjába tartozó, Polinézia területén őshonos növény. A kertészetek kínálatában leggyakrabb a Pandanus veitchi és a Pandanus sanderi fordul elő.

Bár a nevében szerepel, hogy pálma, a csavarpálma valójában nem tartozik a pálmák közé. A kissé megtévesztő névadás oka, hogy keskeny, hosszú spirálisan növekvő levelei, a pálmák levélkoszorújára emlékeztetnek.

A csavarpálma jellegzetessége, hogy erős és hosszú léggyökérzetet fejleszt. Ez a növény eredeti élőhelyének és életmódjának következménye. Az erős gyökerek segítik a megkapaszkodásban, ha élőhelyét elárasztja a víz.

A csavarpálma (Pandanus) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

csavarpálma

Pandanus pygmaeus / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A csavarpálma legjobban világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyen érzi magát. Az átlagos szobahőmérséklet épp megfelelő a számára, ami fontos, hogy a helyiség, ahol tartjuk, ne legyen 18 foknál hűvösebb.

Öntözés, tápoldatozás

A csavarpálma vízigényes növény rendszeres öntözést igényel, az öntözéshez lehetőleg szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Túlöntözni azért nem kell. Ősszel és télen kevesebb vizet kapjon.

A növény érdekessége, hogy a levél sárga csíkozása, annál erőteljesebb, minél kevesebb a tápanyagtartalom. Tavasszal és nyáron elég kéthetente tápoldatozni, ősszel és télen elhagyhatjuk a tápoldatozást.

Párásítás

csavarpálma

Pandanus amaryllifolius / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A csavarpálma szereti a párás környezetet, ezért érdemes a leveleit vízzel permeteznünk. Jó megoldás a közvetett párásítás is, azaz ha egy tálcára helyezzük, amit megtöltünk kaviccsal és vízzel.

Átültetés

A fiatal növényeket évente, tavasszal ültessük át B típusú virágföldbe. A nagy, idős példányokat elég csak nagyon ritkán átültetni. Utóbbiak esetében elég lehet a talaj felső rétegének cseréje, friss virágföldre.

Szaporítás

A csavarpálma sarjakat hoz, ezeket leválasztva lehet szaporítani a legegyszerűbben. A kb. 20cm-es sarjakat vízben is meg lehet gyökereztetni nagyjából 1 hónap alatt.

Kártevők, betegségek

Kártevők megjelenése nem jellemző a csavarpálma esetében. Problémát a szárazság, túlöntözés és a hideg (megfázás) okozhat.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Mokkie; Wikipédia / Szerző: Mokkie

Források: Ezermester, Sulinet

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények