Cseresznye fa

Az itthon termesztett cseresznyefajtáink az egész Európában elterjedt és nálunk is őshonos vadcseresznyétől (Prunus avium) származnak. Jellegzetes sudaras koronát nevel, amely igen terebélyes, elérheti a 4-5 méteres szélességet és a 15 méteres magasságot is.

A cseresznye gyakran hajlamos magától is ritkás, ágcsoportos koronát nevelni. Virágai nálunk áprilisban nyílnak. A cseresznye termésének a legfőbb értékét az adja, hogy már a nyár elejétől érik.

Alanyának itthon leggyakrabban a sajmeggyet és a vadcseresznyét használják. Előbbin jóval gyengébb növésű lesz, de törpe alanynak így sem nevezhetjük, az ilyen oltványok élettartalma jellemzően 30-40 év, ezután kiszáradnak, elpusztulnak.

Hagyományos sudaras korona kialakítása

A létrejövő korona az almáéhoz hasonló: ugyanúgy 4 vázágat és egy sudarat kell kialakítanunk. Apró különbség, hogy a faiskolából megvásárolt oltványoknak gyakran nincs ennyi vesszője.

Ilyenkor a 2-3 oldalvesszőből következő évben kialakult gallyat ágaztassuk el, ezzel pótolhatjuk a hiányzó vázágakat. Az alakító metszést 3 évig folytassuk, legalább ennyi ideig szükséges a vesszőket visszakurtítani, hogy elágazásra kényszerítsük őket.

A harmadik évre már a második ágcsoport vesszőit is kialakíthatjuk, ezek az elsőtől kb. 1 méterre legyenek. A többi ágcsoport a fa természetes növekedése folytán jön létre.

A termő cseresznye metszése

A fenntartó metszés elsősorban a beteg, száraz koronarészek eltávolításában merül ki, emellett időnként óvatosan tisztogathatunk is.

Ha idősebb ágrészeket távolítanánk el, figyeljünk a csonkmentes vágásra, mert ezeket a részeket nem tudja a cseresznye rendesen beforrni. Ha ágak eltávolítására kényszerülünk, a munkákat a nyár végén végezzük el.

Termőrészek

Cseresznye gyűrűs termőnyárs

Cseresznye gyűrűs termőnyárs / Kép forrása: CityGreen.hu / Szerző: Szigeti Emil

A termés főként a gallyakon lévő bokrétás termőnyársakon jelentkezik, ezen belül is leginkább az 1 éves részeken. Ahogy ezek idősebbek lesznek a termés mennyisége is csökken. Ettől függetlenül nem értéktelenek, mert a 10 éves részek is hozhatnak 1-2 szem gyümölcsöt.

Képek forrása: Pixabay.com; CityGreen.hu

Források: Heiko Hübscher, Heinrich Beltz, Gerd Großmann, Helmut Pirc: Schnitt für Schnitt: Zier- und Obstgehölze, Form- und Rosenschnitt; Dr. Jeszenszky Árpád: A gyümölcsfák metszése képekben; Saját szerkesztés

A cseresznye ültetése és gondozása – Útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert