cserszömörce

A cserszömörce (Cotinus coggygria) bemutatása, gondozása

cserszömörce

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: A1AA1A

A cserszömörce (Cotinus coggygria) lomhullató cserje, mely kifejlett korában kisebb fa méretűvé is cseperedhet. Eurázsia területén, így Magyarországon is nagyon gyakori ez a rendkívül mutatós növény. Levélzete, valamint laza, világos rózsaszín bugavirágzata egyaránt kertünk éke lehet.

Levélzetét kerek levelek alkotják, melyek ősszel élénksárga, bordó és narancssárga színben pompáznak a cserszömörce fajtájától függően.

cserszömörce

Kép forrása: Pixabay.com

Virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak. Leginkább sövénynövényként célszerű ültetni, kötetlenebb formájú nyíratlan sövényt, valamint nyírott sövényt és nevelhetünk belőle.

A cserszömörce ellenálló jó szárazságtűrő, fényigényes növény. Ültetési helyéül bátran választhatunk meleg, tűző napos helyet.

cserszömörce

Kép forrása: Pixabay.com

Talajok közül leginkább a semleges, valamint meszes, jó vízáteresztő talajokat szereti. Külön nem kell öntözni, általában elegendő számára a csapadékból származó nedvesség.

Ha túlságosan nagyra növekedett, tavaszi metszéssel orvosolhatjuk a problémát. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani félfás dugvánnyal lehet.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: A1AA1A

Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék