csillagfürt

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) bemutatása, gondozása

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) Észak-Amerikából származó nagytermetű hagymás, évelő növény. Levélzete valamint a különféle hibrideknek köszönhetően szinte minden színben fellelhető virágai, egyaránt kertünk látványos díszévé teszik.

A száron zöld levelei csillagformát öltenek, fürtös virágzata tavasz végén, és nyár elején nyílik a szár végén. Jól társítható más évelőkkel, de önállóan, csoportba ültetve is jól mutat.

A csillagfürt könnyen gondozható növény, ugyanakkor azzal számolni kell, hogy kártevők, például a csigák és a levéltetvek károsíthatják, és lisztharmat is felütheti a fejét.

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

Ültetési helyéül, félárnyékos és világos helyet egyaránt választhatunk. Talaj tekintetében nem kényes, a meszes talaj kivételével szinte minden talajban jól fejlődik. Öntözni, csak akkor kell, ha tartósan nem hullik csapadék.

Ha nem figyelünk oda, hajlamos az elburjánzásra, mivel nagyon jó önvető képessége van, ez ellen a termések eltávolításával védekezhetünk.

Dugványozással és magvetéssel is szaporítható. A palánták nevelését már március derekán megkezdhetjük, kiültetésükkel várjuk meg a májust.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők