gyepűrózsa

A csipkerózsa (Rosa canina) bemutatása, gondozása

A gyepűrózsa, csipkerózsa, vadrózsa (Rosa canina), vagy ahogy termése alapján emlegetjük csipkebogyó, egy kb. 2-3 méter magasra növő szúrós cserje, mely Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában is megél. Erdőszéleken, cserjésekben gyakori növény.

Ívelt ágrendszerű cserje, hajtásain görbült tüskék sorakoznak. Levélzetét ovális alakú, páratlanul szeldelt, fogazott levelek alkotják.

Tavasz végén és nyár elején, illatos, és mutatós virágokat hoz, melyek világos rózsaszín, fehér, vagy rózsaszín árnyalatúak is lehetnek. C vitaminban gazdag, a madarak által is kedvelt termése ősszel terem.

Jól mutat csoportosan ültetve, de akár áthatolhatatlan sövényt is nevelhetünk belőle. Ültetési helyéül lehetőség szerint napos vagy világos helyet válasszunk, mivel árnyékosabb helyen kevesebb virágot hoz.

Legjobban a lazább szerkezetű, semleges, vagy enyhén lúgos kémhatású, meszes talajokat szereti. Terebélyes ágrendszerét metszéssel alakíthatjuk.

Betegségek közül a rózsarozsda és a lisztharmat, kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák is károsíthatják. Szaporítani gyökérsarjakkal, valamint fás dugvánnyal lehet ősszel.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék