szója csíra
szója csíra

Kép forrása: Pixabay.com

A csírák vitaminokban, enzimekben és ásványi anyagokban bővelkednek, ezért érdemes őket beiktatni az étrendünkben. A nagyobb üzletek, illetve a bio boltok polcain találkozhatunk kész csírákkal, ezek azonban mennyiségükhöz képest elég drágák.

Olcsóbb megoldás, ha veszünk csíráztatásra alkalmas magot, és egy csíráztató edényt, amiben magunk csíráztathatunk, annyi féle csírát, és akkora adagot, amekkorát jó ízűen elfogyasztunk. A csíráztatás, nem bonyolult, de néhány dologra azért oda kell figyelni, ezeket gyűjtöttük össze.

Mi kell a csíráztatáshoz?

zöldbab csíra

Kép forrása: Pixabay.com

A csíráztatáshoz kell egy csíráztató edény, ilyet akár bevásárlóközpontokban, akár bio és natúr termékekre szakosodott üzletekben is beszerezhetünk. Praktikus a több szintes edény, mivel az egyes szinteken eltérő csírázási idejű magokat is csíráztathatunk párhuzamosan.

Csírázástatáshoz, csak csíráztatásra alkalmas magot vegyünk, ezt feltüntetik a mag csomagolásán, vetőmaggal semmiképp se próbálkozzunk!

Csíráztatás lépésről-lépésre

  1. A csíráztató edény rácsos részébe, vagy egy szűrőbe töltsünk a csíráztatni kívánt magból. A sérült darabokat vegyük ki, a többit mossuk át folyóvízben.
  2. A magokat egy edényben áztassuk be. Az áztatás idejét, a csíra mag zacskóján tűntetik fel, ahogy a csírázás idejét is. Engedjünk vizet az edénybe, annyit, hogy fedje a magokat.
  3. Az áztatási idő letelte után, öblítsük át a magokat, és helyezzük a csíráztató rácsos részébe, majd töltsünk vizet a csíráztató alsó rekeszébe.
  4. A csíráztató edény számára keressünk a lakásban világos, de nem tűző napos, szobahőmérsékletű helyet. Egyes források szerint, érdemes a csíráztatás elején melegebb, sötétebb helyet választani, de ha ezt elhagyjuk, akkor is sikeres lesz a csírázás.
  5. A penészedés elkerülése miatt, naponta öblítsük le a magokat, és csepegtessük le.
  6. Ahogy növekednek a csírák, úgy egyre több maghéj válik le, ezeket mossuk le.
  7. Ha letelt a csírázási idő, még egyszer öblítsük le a csírákat, majd lecsepegtetés után, tegyük műanyagdobozba, és a hűtőbe a fogyasztásig
  8. Mielőtt újra csíráztatnánk, tisztítsuk meg a csíráztató edényt.

Következő cikkünkben bemutatjuk a búza, brokkoli és a csicseriborsó csíra fogyasztási lehetőségeit, valamint pozitív hatásait.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Hogyankell.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik