Szobanövények

A csokrosinda, zöldike (Chlorophytum comosum) gondozása

Chlorophytum elatum
Kép forrása: CityPlant.hu

A csüngő csokrosinda, zöldike (Chlorophytum comosum) bemutatása, gondozása

Chlorophytum elatum

Kép forrása: CityPlant.hu

A csüngő csokrosinda, üstökös csokrosinda vagy üstökös zöldike (Chlorophytum comosum) a liliomfélék családjába tartozó Dél-Afrikából származó növény. Hazánkban rendkívül népszerű könnyű tartása miatt. Hosszúkás, hosszanti csíkozású lecsüngő leveleivel díszíti otthonunkat.

Igazán remek növény, ugyanis képes csökkenteni a levegőben található mérgező anyagok mennyiségét. Nemcsak a szén-dioxiddal veszi fel a harcot, hanem a formaldehid mennyiségét is csökkenti, ami például a bútorok kötőanyagából kerülhet a levegőbe.

Elhelyezés, hőmérséklet

A csokrosinda nem szereti a szélsőségeket, túl meleg, tűző napos, vagy teljesen árnyékos, hideg helyen ne tartsuk. Elhelyezéséhez félárnyékos, vagy világos egész évben szobahőmérsékletetű helyet keressünk. Nyáron, júniustól kezdve a szabadba is kivihetjük.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Vízigénye átlagos, ezért ügyeljünk arra, hogy a földje soha ne száradjon ki, de ne is öntözzük túl, egész évben tartsuk mérsékelten nyirkosan. Gyökerei könnyen elrothadnak, a túlöntözés hatására. Tápoldatozni kéthetente kell márciustól augusztusig. Ha száraz levegőjű, meleg helyen tartjuk érdemes időnként párásítani.

Átültetés, szaporítás

Átültetni akkor szükséges, ha gyökerei túlnőnek a cserép peremén, tágas cserépbe B vagy C virágföldbe ültessük. Szaporítása sarjakkal történik. Lényegében az év bármely szakában szaporítható a leválasztott kis sarjak elültetésével.

Betegségek, kártevők

Ha a telet túlságosan száraz levegőjű, meleg helyen tölti, akkor megtámadhatják a levéltetvek. A levélcsúcsainak barnulásával, a túlöntözést és az alulöntözést jelzi. Túlságosan meleg és sötét helyen megnyúlik.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos, átlagos szobahőmérsékletű helyen tartsuk.

Öntözés: vízigénye átlagos, ne hagyjuk, hogy földje teljesen kiszáradjon, de ne is öntözzük túl.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.

Párásítás: Ha túl száraz a helyiség levegője időnként párásítsunk.

Átültetés: átültetni általában elég akkor, ha gyökerei kinőtték a cserepet. Tágas cserépbe B vagy C virágföldbe ültessük.

Szaporítás: a fiatal sarjnövények leválasztásával és elültetésével nagyon könnyen szaporítható.

Betegségek, kártevők: száraz, meleg helyen levéltetű támadhatja meg. Alul és túlöntözésre a levélcsúcsok barnulásával reagál. Meleg, sötét helyen megnyúlik.

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények