cymbidium
csónakorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

A csónakorchidea nemcsak szobanövényként, hanem vágott virágként is megállja a helyét, annak köszönhetően, hogy fehér, bézs, sárga, narancssárga, vörös, rózsaszín, barna és zöld virágai nagyon sokáig megmaradnak. A virágpiacokra, főként Thaiföldről kerülnek a vágott virágként árusított orchideák.

Az Ázsia trópusi vidékein és Ausztráliában is honos Cymbidiumok közül, kereskedelemben a miniatűr Cymbidiumokat és a nagyobb termetű hibrideket forgalmazzák.

Elhelyezés, hőmérséklet

Ezek a fajták kedvelik a szellős, napos és világos, meleg fekvést. Nyáron akár szabadban is tarthatók, szabadban azonban nem szabad őket tűző napra tenni. Augusztustól éjszakára hűvösebb helyett keressünk számára.

Tipp

A virágkezdemények már hónapokkal a virágzás előtt megjelennek az orchideán. Az ősszel és tél elején virágzó Cymbidiumoké a nyár első felében, a tél végén és tavasszal virágzóké, pedig szeptemberben fejlődnek ki. Ezekben az időszakokban nappal sok fényre, éjszaka pedig hűvös levegőre van szüksége az orchideának.

Öntözés, tápoldatozás

A Cymbidiumok vízigényes és páraigényes orchideák, ezért tavasszal és nyáron bőséges öntözést igényelnek, valamint havi egyszeri tápoldatozást is. Ősszel és télen már nem kell tápoldatozni és elég mérsékelten öntözni.

Párásítás

A Cymbidium orchideák a párás környezetet kedvelik, a magas páratartalmat a növény rendszeres vízzel való permetezésével, közvetlen párásítással biztosíthatjuk számára.

Átültetés, szaporítás

Átültetni elég 2 évente új orchidea ültetőközegbe, ezt időzítsük a virágzás utánra. A Cymbidiumok a Cattleya és a Miltonia orchideákhoz hasonlóan álgumókat nevelnek, ezek átültetéskor való leválasztásával és elültetésével lehet őket szaporítani.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a takácsatkák megjelenésére lehet abban az esetben számítani, ha nem biztosítjuk az orchidea számára a párás levegőt. A Cymbidium orchideákat, sajnos vírusos betegségek is megtámadhatják, ezt a sárga foltos és kifakult levelek jelzik.

A vírusok ellen sajnos nincs ellenszer, a megelőzés és a fertőzött növény elkülönítése jelenthet megoldást. Megelőzésként, ha több orchideánk van, mindig használjunk tiszta, fertőtlenített eszközöket.

Ha a vírus megfertőzi valamelyik növényt, akkor azt azonnal távolítsuk el a többi szobanövény közeléből, és bár nagyon kár érte, de semmisítsük meg, így megelőzve, hogy megfertőzze a többi növényt is.

Összefoglalva

Elhelyezés, hőmérséklet: szellős, napos, világos, meleg fekvés. A virágkezdemények megjelenésekor, nappal világos, éjjel hűvös hely.

Öntözés, tápoldatozás: tavasszal és nyáron bőséges öntözés és havi egyszeri tápoldatozás. Ősszel és télen csak mérsékelt öntözés.

Párásítás: rendszeres párásítás, az orchidea vízzel való permetezésével.

Átültetés: kétévente a virágzás után.

Szaporítás: az álgumók leválasztásával és elültetésével az átültetéskor.

Kártevők, betegségek: száraz levegőjű helyen takácsatkák. Vírusbetegségek, ezek nem kezelhetők, törekedni kell a megelőzésre. Fertőzés esetén különítsük el és semmisítsük meg a beteg orchideát.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények