csüngő eperfa

A csüngő eperfa (Morus alba ‘Pendula’) bemutatása, gondozása

csüngő eperfa

Kép forrása: Pixabay.com

A fehér eperfa Kína területén őshonos, kb. 15méteres lombhullató fa, melynek, kisebb termetű csüngő változata Magyarországon is kedvelt díszfa.

A csüngő eperfa, szomorú eperfa vagy csüngő szederfa igazán látványos növény, levélzetét szabálytalan formájú, fényes felületű, méregzöld levelek alkotják.

csüngő eperfa

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ann Porteus / Licence: CC BY 2.0

Virágai elhanyagolhatók, nem mondható el ugyanez terméséről, melyet emberi fogyasztásra is alkalmas, és a madarak is szívesen csemegéznek belőle. Fekete, rózsaszín, fehér, vagy piros termései, szederre hasonlítanak.

A csüngő eperfa nem túl igényes növény, azonban néha megtámadhatja lisztharmat, a kártevők közül pedig a tetvek, takácsatkák és a liszteskék vehetik célba.

csüngő eperfa

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tony Rodd / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Ültetési helyül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül leginkább a tápdús, jó vízáteresztő talajokat részesíti előnyben.

Az idősebb példányok elviselik a szárazabb időszakokat, a fiatalabb növényeket érdemes ilyenkor öntözni. Metszeni kora tavasszal, a lombfakadást megelőzően érdemes. Szaporítására a nyár a legalkalmasabb időpont, félfás dugvánnyal szaporítható. 

A csüngő eperfa metszése

Borhy Kertészet videójából megismerheted a csüngő eperfa metszésének minden fortélyát.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Ann Porteus / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Tony Rodd / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék