Peperomia prostrata

A csüngő törpeborsok (Peperomia sp.) bemutatása

A törpebors fajok rendkívül hálás, többnyire nagyon könnyen nevelhető szobanövények. Korábban főként azokat a fajokat mutattuk be, amelyek egy kis polcot, vagy az asztal közepét varázsolhatják kicsi oázissá.

A törpeborsok között azonban nem csak bokros, hanem csüngő növekedésű fajokat is találunk. Ezek legszebben egy függesztett cserépben mutatnak, ahonnan szabadon hullhatnak alá, a mutatós levelekkel tömött hajtások. Ezek közül szeretnénk bemutatni néhány fajtát.

Peperomia prostrata

Levelei aprók, kerek formájúak és mintásak. A sötétzöld alapszínű leveleket, világoszöld csíkos mintázat díszíti. A hajtások melyeket sűrűn borítanak ezek a díszes levélkék, pirosas barna árnyalatúak.

Peperomia ‘Isabella’ és Peperomia ’Isabella’ Yellow

Levelei az előbb bemutatott fajhoz hasonlóan kerek formájúak és picik, lényeges különbség, hogy a levelek nem mintásak. A Peperomia ’Isabella’ változat élénkzöld, míg a Peperomia ’Isabella’ Yellow egészen világos, élénk, sárgászöld színárnyalatú.

Peperomia rubella

A Peperomia rubella egy egészen izgalmas külsejű törpebors faj. Levelei kicsik és hosszúkás formájúak. A zöld színű leveleken világos mintázat látszik. Az igazi különlegességét a piros színű szár és levélfonák jelenti, ennek köszönhetően igazán feltűnő, hangsúlyos dísze lehet otthonunknak.

A csüngő törpeborsok (Peperomia sp.) gondozása

Elhelyezés

Peperomia prostrata

Kép forrása: Dreamstime.com

A csüngő törpebors fajok átlagos fényigényű szobanövények. Világos, nem tűző napos helyen érzik magukat legjobban, ahol kellemesen meleg, állandó szobahőmérséklet van.

Páratartalom

A csüngő törpeborsok a páraigényesebb törpebors fajok közé tartoznak. A kellemesen párás levegőt közvetlen párásítással, a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatjuk.

Öntözés, tápoldatozás

A csüngő törpeborsok a vízigényesebb törpebors fajok közé tartoznak.  Tartsuk földjüket kissé nedvesen, de ne öntözzük őket túl. Télen csökkentsük az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földje nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt.

Áprilistól szeptemberig háromhetente kapjon tápoldatot a növény, egyéb időszakokban a tápoldatozás elhagyható.

További teendők, átültetés, szaporítás

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőség B virágföldbe. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni. Szaporítása levél vagy fejdugvánnyal lehetséges.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni. Ha nem megfelelően gondozzuk, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Képek forrása: Dreamstime.com

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények