curryfű

A curryfű (olasz szalmagyopár) bemutatása, gondozása

curryfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Sarah Gregg / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) a mediterrán területek örökzöld, évelő növénye, melyet jellegzetes, curryre emlékeztető illata miatt, itthon curryfűnek, vagy szimplán csak currynek neveznek, bár a növénynek semmi köze az indiai curry fűszerkeverékhez.

Dísznövényként is remekül megállja a helyét nyáron és ősszel nyíló élénksárga virágaival, valamint tűre emlékeztető leveleivel, és bokros formájával.

Virágát gyógyászati célokra is használják, a belőle előállított olaj nyugtatja a bőrt, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatású is egyben.

curryfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Assianir

Az olasz szalmagyopár egyszerűen nevelhető igénytelen növény. Ültetési helyéül szélvédett, kellemesen meleg, világos, vagy tűző napos helyet válasszunk.

A talaj típusára nem különösebben kényes, gyérebb tápanyagtartalmú talajban is jól fejlődik, egyedül az a fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen.

Vízigénye alacsony, elég számára a csapadékból származó nedvesség is. A téli fagyokat elviseli, a nedvesség azonban károsíthatja, óvjuk tőle takarással.

Kártevők általában nem fenyegetik, ritkán károsíthatja lisztharmat. Szaporítani dugványozással és tőosztással lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Assianir; Flickr / Szerző: Sarah Gregg / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.