Dália

A dália bemutatása

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália (Dahlia), évelő dísznövény a fészkes virágúak családjába sorolható. A hazai kertészetekben, és kertekben gyakori virág Mexikó jelképének számít. Termesztésével már az aztékok is foglalkoztak, gumóját pedig étkezési célra is felhasználták.

A dáliák népes családja rendkívül változatos, színeiben, méreteiben egyaránt. Magasságuk 30 cm-től, 2 méterig terjedhet. mutatós, 5-30cm közti virágaik nyáron díszítik kertünket.

A dália gumóit tavasszal ültethetjük el, így nyár közepétől, egészen az ősz végéig élvezhetjük virágaik látványát.

dália

Kép forrása: Pixabay.com

Ültetéséhez napos helyet válasszunk, félárnyékos körülmények között nem következik be a virágzás. A gumók elpusztulnak a téli fagytól, ezért ősszel ki kell őket ásni, és száraz fagymentes helyen teleltetni őket.

Ha balkonládába keresünk növényt, és a dáliák közül szeretnénk választani, ideális lehet számunkra a 30-60cm magasságú törpe dália, amely júniustól októberig virágzik.

Szaporítása történhet tőosztással, ekkor tövenként hagyjunk 2-3 gumót, illetve szaporíthatjuk magról is.

Népszerű dália fajták

1. Óriásvirágú dália (Dahlia sp.) bemutatása, gondozása

óriásvirágú dália

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Cillas

Az óriásvirágú dália (Dahlia sp.) nagytermetű, bokrosan növekedő növény, mely nyáron valamint az ősz első felében díszít, nagyméretű, tömött virágaival. Rengeteg színváltozatban elérhető, évelőágyakban, valamint vágott virágként egyaránt megállja a helyét.

Az óriásvirágú dália ültetéséhez napos, vagy világos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású, mivel fény és vízigényes növény. Az előbbiekből következik, hogy rendszeresen kell öntözni is.

Más teendőnk nem igazán akad vele, leszámítva a teleltetést. A fagyok kárt tehetnek benne, ezért még a fagyok beállta előtt fel kell szedni a gumókat a teleltetéshez.

2. Pompon dália (Dahlia sp.) bemutatása, gondozása

pompon dália

Kép forrása: Pixabay.com

A pompon dália (Dahlia sp.) magasabb termetű növény, mely hosszan virágzik. A bokros növekedésű növény, gömbölyű, tömött virágait nyár elejétől, októberig hozza.

Az évelőágyak igazi dísze lehet, a szivárvány szinte minden színében tündöklő virágaival. Fagyérzékeny, ezért a fagyok beállta előtt fel kell szedni, és védett helyen kell teleltetni.

A pompon dália fényigényes növény, ültetéséhez világos, vagy tűző napos helyet is választhatunk, ami ugyanakkor védett is, mivel a huzatot nem szívleli.

Talaj tekintetében nem igazán válogatós, egyedül az a fontos, hogy jó vízgazdálkodású legyen az ültető közeg. Vízigénye átlagos.

3. Törpe dália (Dahlia variabilis) bemutatása, gondozása

törpe dália

Kép forrása: Flickr / Szerző: Swallowtail Garden Seeds / Licence: Public Domain Mark 1.0

A törpe dália (Dahlia variabilis) Amerikából származó, évelő növény, a hazánkban rendkívül népszerű dália, alacsonyabbra növő, de legalább annyira mutatós fajtája.

Mivel a hagyományos dáliánál jóval kisebb termetű, ezért az évelő ágyak mellett, akár balkonládába is ültethető. A törpe dália nem vészeli át a téli fagyokat, ezért gumóit teleltetni kell.

A törpe dália fény, víz és tápanyagigényes növény, így ha igénytelen virágot keresünk ágyásunkba, akkor ne válasszuk a dáliát. Ültetési helyéül napos helyet keressünk, ahol a talaj tápanyagban gazdag.

Nem túl magas, ugyanakkor bokros növekedése miatt, mégis helyigényes, ezt mindenképp tartsuk szem előtt az ültetéskor. Magas vízigényét, rendszeres öntözéssel elégíthetjük ki.

Ahogy a törpe dália bemutatásánál is említettük, nem télálló, ezért a gumókat a fagyok beállta előtt, fel kell szedni, és fagymentes, száraz helyen kell tárolni például homokban. Szaporítani a gumók tavaszi ültetésével, valamint magról is lehet.

Dália vetőmag vásárlás >>>

4. Anemone virágú dália (Dahlia anemone) bemutatása, gondozása

anemone virágú dália

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Андрей Корзун (Kor!An)

Az anemone virágú dália (Dahlia anemone), évelő növény, melyet közepes termet és bokros növekedés jellemez. Virágait egész nyáron hozza, az első fagyok beálltáig. Hosszú szárával, és csinos virágával, vágott virágnak alkalmas. Hazai körülmények között nem télálló, ezért gumóit fel kell szedni, és teleltetni.

Az anemone virágú dália átlagos igényű növény. Ültetési helyéül olyan helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású. Fényigénye átlagos, világos, de nem tűző napos helyre érdemes ültetni évelő virágágyak tagjaként.

Ahogy említettük a bevezetésben, a fagyok kárt tehetnek a gumókban, ezért még a fagyok előtt szedjük fel őket, és fagyvédett, száraz helyen teleltessük. Szaporítani a gumók tavaszi elültetésével lehet.

A dália gumók teleltetése

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália gumóit fagyérzékenysége miatt a földből kiásva a megfelelő körülmények között teleltetni kell. A kiásásra, akkor érkezik el az idő ősszel, amikor a növény föld feletti részei teljesen elszáradnak, és elbarnulnak.

A kiásott gumókról először távolítsuk el a rájuk tapadt földet, majd pedig terítsük őket ki, hogy teljesen megszáradjanak. Vizsgáljuk át őket egészségesek-e, nem ütötte-e fel fejét penész vagy rothadás.

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A beteg gumókat azonnal dobjuk ki, így megelőzve a fertőzés terjedését. A teleltetésre a legegyszerűbb megoldás, a ládában való teleltetés.

A tárolásra, leginkább egy fából készült láda alkalmas, amibe egy réteg homokot, tőzeget, vagy fűrészport terítünk. Ebbe kerüljenek a megtisztított, megszárított gumók úgy, hogy kis távolságot hagyunk közöttük.

A láda számára keressünk, hűvös, száraz és sötét helyet, ahol kb. 10fok a hőmérséklet. Erre a célra a pince a legmegfelelőbb. A tél folyamán is ellenőrizzük néha a gumókat, és ha penész jelenne meg, azonnal távolítsuk el a beteg gumókat.

A dália ültetése

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

Mikor kell ültetni a dáliát?

A dália érzékeny a fagyokra éppen emiatt szorul teleltetésre. Elültetni akkor lehet, amikor már nem várhatók komolyabb fagyok, bár az enyhe fagyokat még kibírja a földben. Ha április vége felé, vagy május elején ültetjük, nem hibázhatunk!

Milyen helyre kerüljön?

A dáliák fény és melegigényes növények, így bátran ültethetjük napos helyre. Víz és tápanyagigényük is jelentős, így gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint már az ültetést megelőzően, korábban a talaj javításáról.

Talajok közül a lazább, illetve az átlagos kötöttségű, tápanyagban gazdag talajtípusok a megfelelők.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália esetében az ideális ültetési mélység akkora, hogy a rügyek a talaj felszínéhez kerülnek.

Az ültetéshez készítsük elő az ágyást, és a dália gumójánál két-háromszor mélyebb gödröt. Ültessük el úgy a gumót, hogy a rügyek a felszínnél legyenek.

Ha nem ültetjük elég mélyre a gumót, akkor könnyen kifordulhat a növény az erős szélben. Célszerű már az ültetéskor leszúrni a támasztékul szolgáló karókat, így később nem sértjük meg vele véletlenül sem a gumót.

A dália a nyári kertek pompás virága, melynek gumóit télen teleltetni kell, és tavasszal, lehet újra elültetni a szabadba.

Ami miatt említettem most, a teleltetést, az nem más, mint, hogy a gumók felszedésekor is lehet a dáliát tőosztással szaporítani, bár több forrás is az ültetés előtti időpontot (tavasz) jelöli meg kedvezőbbnek.

A dália szaporítása

A dália tőosztása ősszel

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

Az ősszel kiásott gumókról először el kell távolítani a rájuk tapadt földet. Ha ez meg van, akkor ki kell teríteni őket, hogy teljesen megszáradjanak. A tőosztás előtt, érdemes átválogatni őket, a penészes vagy rothadó gumókat ki kell dobni.

Az egészséges gumókat 2-3részre célszerű szedni kézzel, úgy hogy, mindegyik gumódarabhoz tartozzon szárrész, mivel a hajtásrügy a szár gyökérnyaki részén helyezkedik el.

Ezután nincs más teendő, mint átteleltetni a gumókat, száraz, sötét, kb. 10fokos helyen, egy homokkal, tőzeggel, vagy forgáccsal megtöltött ládában.

A dália tőosztása tavasszal

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália tavaszi tőosztása lényegében csak annyival tér el, az őszi tőosztástól, hogy ilyenkor a saját dolgunk megkönnyítése érdekében, elő lehet hajtatni a dália gumókat. A tőosztás ideális ideje április végén, május elején, közvetlenül a gumók kiültetése előtt van.

A dália hajtatásához márciusban lehet hozzáfogni, ehhez egy ládára lesz szükség, melybe szárrésszel lefelé tesszük a gumókat. 10napig öntözzük őket, majd pedig szárrészükkel felfelé, ültessük el őket, egy láda homokba, és folytassuk a mérsékelt öntözést.

Kb. 2-3hét alatt elkezdenek hajtani a tövek. A tőosztás ideje, akkor érkezik el, amikor a hajtás, már legalább 10cm-es lesz. A tőosztást ugyanúgy kell elvégezni, mint ősszel.

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália gumóit, világos, napos helyre, lazább szerkezetű földbe kell elültetni kb. 10-15cm ültetési mélységbe, amikor a keményebb fagyok már nem jelenthetnek veszélyt.

A dália tőosztással való szaporításáról egy külön bejegyzésben részletesen is írtunk, azonban a dáliát egyéb módszerekkel is elszaporíthatjuk kertünkben. Az egyik ilyen lehetőség a magvetés, a másik, pedig a dugványozás. A továbbiakban ezek menetét mutatjuk be.

A dália magvetése

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália magjait beltérben vethetjük el márciusban, az így nevelt palántákat, májusban ültethetjük ki a szabadba, fokozatos kiszoktatás után. A magvetéshez töltsünk cserepekbe homokos, kerti földet.

A csírázás kb. 2 hét elteltével kezdődik 15fokos hőmérséklet mellett. A magoncokat áttűzdeljük kicsi cserepekbe és biztosítjuk a párás környezetet.

Világos helyet keresünk számára, azonban fontos, hogy ez a hely, 18foknál ne legyen melegebb. Amikor már elég fejlettek, kiültethetjük őket a szabadba.

Dália vetőmag vásárlás >>>

A dália dugványozása

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália dugványozásához, az előhajtatott gumókról vágunk le 10-15cm-es hajtásokat. A gumókat egy láda komposztba ültetve, kora tavasszal hajtathatjuk elő. A komposztot tartsuk enyhén nedvesen, de túl ne öntözzük.

A gumó megsértése nélkül, vágjunk le éles késsel hajtásokat. Az alsó levélpárokat szedjük le róla, és a levél-ízköz alatt vágjuk le a szárat. Mártsuk a szárat gyökereztető hormonba, majd ültessük el, komposzttal töltött cserépbe.

A gyökerezéshez nedvesség, pára, valamint világos, meleg hely kell. A páratartalmat műanyag palack, vagy fólia segítségével is biztosítatjuk.

Ha sikerrel jártunk, akkor a cserép alján megjelennek a gyökerek, ekkor ültessük egyesével szét a fiatal növényeket, és vigyük ki a szabadba őket.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Cillas; Flickr / Szerző: Swallowtail Garden Seeds / Licence: Public Domain Mark 1.0; Wikipédia / Szerző: Андрей Корзун (Kor!An);

Források: Bakker HollandVirágos Magyarországért; GazigazítóKertvarázs; Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők