Dália
Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália a nyári kertek pompás virága, melynek gumóit télen teleltetni kell, és tavasszal, lehet újra elültetni a szabadba.

Ami miatt említettem most, a teleltetést, az nem más, mint, hogy a gumók felszedésekor is lehet a dáliát tőosztással szaporítani, bár több forrás is az ültetés előtti időpontot (tavasz) jelöli meg kedvezőbbnek.

Dália tőosztása ősszel

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

Az ősszel kiásott gumókról először el kell távolítani a rájuk tapadt földet. Ha ez meg van, akkor ki kell teríteni őket, hogy teljesen megszáradjanak. A tőosztás előtt, érdemes átválogatni őket, a penészes vagy rothadó gumókat ki kell dobni.

Az egészséges gumókat 2-3részre célszerű szedni kézzel, úgy hogy, mindegyik gumódarabhoz tartozzon szárrész, mivel a hajtásrügy a szár gyökérnyaki részén helyezkedik el.

Ezután nincs más teendő, mint átteleltetni a gumókat, száraz, sötét, kb. 10fokos helyen, egy homokkal, tőzeggel, vagy forgáccsal megtöltött ládában.

Dália tőosztása tavasszal

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália tavaszi tőosztása lényegében csak annyival tér el, az őszi tőosztástól, hogy ilyenkor a saját dolgunk megkönnyítése érdekében, elő lehet hajtatni a dália gumókat.

A tőosztás ideális ideje április végén, május elején, közvetlenül a gumók kiültetése előtt van.

A dália hajtatásához márciusban lehet hozzáfogni, ehhez egy ládára lesz szükség, melybe szárrésszel lefelé tesszük a gumókat. 10napig öntözzük őket, majd pedig szárrészükkel felfelé, ültessük el őket, egy láda homokba, és folytassuk a mérsékelt öntözést.

Kb. 2-3hét alatt elkezdenek hajtani a tövek. A tőosztás ideje, akkor érkezik el, amikor a hajtás, már legalább 10cm-es lesz. A tőosztást ugyanúgy kell elvégezni, mint ősszel.

A dália gumóit, világos, napos helyre, lazább szerkezetű földbe kell elültetni kb. 10-15cm ültetési mélységbe, amikor a keményebb fagyok már nem jelenthetnek veszélyt.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Kertvarázs

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert