datolyaszilva

A datolyaszilva (Diospyros kaki) bemutatása, gondozása

datolyaszilva

Kép forrása: Pixabay.com

A datolyaszilva vagy kakiszilva (Diospyros kaki) Délkelet-Ázsiában őshonos, kisebb fa, vagy cserje méretű növény, melyet ízletes októbertől-decemberig érő termései miatt ültetnek elsősorban.

A hurmaként és paradicsomfaként is ismert növény elágazó ágrendszerén kerekded, kissé hosszúkás, sötétzöld, fényes levelek sorakoznak, melyek ősszel sárga, és narancssárgás, vöröses árnyalatban játszanak.

Tavasz végén, valamint a nyár elején világossárga, vagy zöldes fehér virágokat is hoz. Ültethető szabadföldbe valamint nagyobb dézsába is.

datolyaszilva

Kép forrása: Pixabay.com

A datolyaszilva, fény, meleg, víz és tápanyagigényes növény is. Ültetési helyéül világos, napos, meleg védett helyet keressünk. Talajok közül leginkább a nedves, tápanyagokban bővelkedő humuszos talajokat kedveli.

Magas vízigényét rendszeres öntözéssel kell kielégíteni. Jó fagytűrő képességű, a keményebb teleket is elviseli, de a fiatalabb szabadföldi és dézsás példányokat érdemes takarással óvni.

datolyaszilva

Kép forrása: Pixabay.com

Ha metszéssel szeretnénk alakítani koronáját, akkor a rügyfakadást követően tegyük, és gondosan kezeljük a vágási felületeket. Szaporítani oltással, szemzéssel és gyökérsarjakról is lehet. Magról is szaporítható, de ebben az esetben a növény lassabban növekedik.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék