permetezés

A kezdő, még kevésbé tapasztalt kertészkedőket jellemzően két növényápolási munka tölti el bizonytalansággal, az egyik a metszés, a másik a permetezés. A félelem oka talán az, hogy ezek a teendők látszólag nagy szakértelmet és jelentős gyakorlatot követelnek meg, és annyi igaz is, hogy egy kevés előkészület és utánajárás valóban szükséges hozzájuk.

Egyik sem teljesíthetetlen feladat azonban, még egy, a kertészkedéssel csak mostanában ismerkedő növénybarátnak sem! Az alábbiakban a lemosó permetezésről lesz szó, amolyan ismerkedési jelleggel, hogy aki eddig félt belevágni, most bátorítást kaphasson!

Miért végzünk lemosó permetezést?

A permetezés olyan növényvédelmi feladat, mely során egy erre hivatott eszközzel valamilyen permetszert juttatunk a növényre, hogy annak valamely problémáját orvosoljuk vagy megelőzzük.

A permetezés jellemzően kétféle okból történik, az egyik, ha a növénynek betegsége, kártevője van, és szeretnénk, ha meggyógyulna, a másik, ha a növénynek jelenleg még nincs problémája, és a permetszerrel azt szeretnénk elérni, hogy ez így is maradjon! Ez utóbbit nevezzük összefoglaló néven lemosó permetezésnek!

A lemosó permetezés tehát egy megelőző kezelés, amit azért végzünk el, hogy növényeink ne szenvedjenek kárt a későbbiekben, ne támadják meg betegségek, gombás fertőzések vagy éppen rovarkártevők. A lemosó permetezéseket általában két időszakban szokás elvégezni, a növénynevelési szezon kezdetén, tehát tavasszal, vagy annak végén, vagyis az ősz második felében.

Hogyan permetezzünk?

A lemosó permetezés hatékonyságának kulcsa, hogy a permetszer elérjen minden apró négyzetmillimétert a növényen, így fejtve ki a teljes hatást. A már kialakult betegségek esetén elegendő lehet az érintett részt kezelni, a prevenció során azonban értelemszerűen fontos, hogy a növényt teljes egészében kezeljük.

Ennek érdekében kézi vagy gépi permetezőt szükséges bevetni. A kisebb, pumpás kézi készülékek remekül használhatóak alacsonyabb cserjéknél, vagy például rózsáknál, esetleg kompakt méretű gyümölcsfáknál.

A nagyobb növények esetében már kelleni fog egy motoros, nagyteljesítményű permetezőgép, mellyel a több méter magasan lévő ágakat is be lehet teríteni a permetlével. Nem kell megijedni, ilyen berendezést akár bérelni is lehet, mivel évente csak egy-két alkalommal kerül használatba, nem feltétlenül kell megvenni.

A permetezés során nem csak a növényt kell kezelni! A baktériumok, gombaspórák vagy rovarok nem kizárólag a fákon bújhatnak meg, hanem például a lehullott levélszőnyegben, a kert egyéb fa elmeiben (kerítés, fa oszlop stb.) vagy akár a csupasz talajon. A lemosás során ezért minden ilyen elemet és tárgyat is le kell kezelni, hogy a hatás száz százalékos legyen!

Milyen permetszerrel permetezzünk?

A permetszerek köre roppant széles, nincs egyetlen, általánosan bevethető szer, sőt, arról is dönthetünk, hogy vegyszert vagy biokertészeti anyagot használunk. Az egyes permetszerek felől a gazdaboltok, kertészetek szakeladóitól lehet tájékozódni, esetleg ki lehet kérni egy, a témában jártas ismerős vagy szomszéd segítségét.

Kezdők sose válasszanak permetszert bizonytalan hátterű vagy nem specifikus leírásokat tartalmazó internetes cikkekből vagy hallomásokból, a kemikáliák egy része ugyanis veszélyes anyag, ráadásul az is meghatározza a választást, hogy melyik évszakban és milyen növényt, milyen típusú védekezést célozva vetnénk be!

Maga a permetezés könnyen elvégezhető, nem túl nehéz fizikai munka, melyre mindig egy szélcsendes, nyugodt, fagymentes napon kell sort keríteni. Érdemes figyelni az időjárás előrejelzéseket, a lemosás ugyanis akkor lesz igazán eredményes, ha következő pár napban nem várható csapadék.

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert