Allium ‘Purple Sensation’

A díszhagymákról (Allium sp.)

Allium ‘Purple Sensation’

Allium ‘Purple Sensation’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagymák az Allium nemzettség olyan hagymafajai, melyeket a kertekben évelő dísznövényként, és nem haszonnövényként ültetünk. Változatos méretek és színek jellemzik ezeket a főként kora nyáron virágzó izgalmas virágokat.

Egészen alacsony, törpe növésű, és akár másfél méter magas, hatalmas gömb virágú változatokat is találunk közöttük.

Az ősszel elültetett hagymák tavasz végén és a nyár első felében pompáznak, épp abban az átmeneti időszakban, amikor a tavaszi hagymás virágok már kezdenek elvirágozni, a nyári virágok pedig még nem indultak be igazán.

A díszhagyma gondozása

Allium giganteum

Allium giganteum / Kép forrása: Pixabay.com

A díszhagymák egyszerűen nevelhető kerti növények, a legtöbb faj, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban jól fejlődik. Elég rendszeresen, de mértékkel öntözni őket, a túlöntözést kerüljük. Elvirágzás után, vágjuk le a virágot, a leveleket hagyjuk leszáradni.

A hagymákat évekig nem kell felszedni, egy helyen maradhatnak, így évről évre erős és szép virágokkal örvendeztetik meg a kerttulajdonosokat. Elég 4-5 évente felszedni őket és hűvös, sötét helyen pihentetni az őszi ültetésig.

A díszhagyma ültetése

Allium 'Mont Blanc'

Allium ‘Mont Blanc’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagyma ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október.

A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, pl. egy 5cm-es hagymát 15cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba.

Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetni a hagymákat.

A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25cm-re.

A leggyakoribb díszhagymák

1. Égkék hagyma (Allium caeruleum)

égkék hagyma

Allium caeruleum / Kép forrása: Flickr / Szerző: Col Ford and Natasha de Vere / Licence: CC BY 2.0

Az égkék hagyma (Allium caeruleum) Közép-Ázsia területéről származó hagymás növény. Kifejlett magassága 40-60cm. Virága gömb formájú, kék színű. Jellemző virágzási ideje május-június.

Nem csak a virágágyak különleges dísze, hanem vágott virágként is megállja a helyét. Hagymáit 5-10cm-es mélységbe, egymástól 10-15cm-re kell ültetni.

2. Léggömbhagyma (Allium christophii)

Allium christophii

Allium christophii / Kép forrása: Pixabay.com

A léggömbhagyma (Allium christophii) Irán, Törökország és Türkmenisztán területéről származó hagymás növény. Angolul perzsa hagymának és Perzsia csillagának is nevezik. Kifejlett magassága kb. 50-60cm.

Nagyméretű, kb. 20-25cm átmérőjű, gömb alakú virága világos lila színárnyalatú, nyár elején nyílik.  Ez a faj jól bírja a tűző napot is.

3. Óriás díszhagyma (Allium giganteum)

Allium giganteum

Allium giganteum / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) a Himalájában őshonos nagytermetű évelő, hagymás növény. Magassága akár a másfél métert is elérheti, a vékony, hosszú szár végén nyílik, gömb alakú, hatalmas lila virága, a nyár első felében.

Létezik fehér színben is, ez a fajta az Allium giganteum ’Mont blanc’Jól társítható kisebb termetű virágokkal, de önmagában is igazi dísze lehet kertünknek.

4. Iráni hagyma (Allium hollandicum ‘Purple Sensation’)

Allium ‘Purple Sensation’

Allium ‘Purple Sensation’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

Az iráni hagyma (Allium hollandicum vagy Allium aflatunense) Közép-Ázsiából származó díszhagyma faj.

A magasabb termetű díszhagymák közé tartozik, kifejlett magassága kb. 90-100cm. Levelei hosszúak, szalagszerűek.

Lila virága gömb alakú, kb. 25cm átmérőjű. Az Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ változat, fordul elő leggyakrabban a kertészetek kínálatában.

Nem csak a kertben, hanem vágott virágként a lakásban is díszít.

5. Aranysárga hagyma (Allium moly)

Allium moly

Allium moly / Kép forrása: Pixabay.com

Az aranysárga hagyma (Allium moly) az alacsonyabb termetű díszhagymák közé tartozik. Származási helye Dél-Európa. A korábban bemutatott díszhagymáktól eltérően virágzata nem lila, hanem élénksárga színárnyalatú, májustól, nyár közepéig nyílik. Hosszú levelei a sásra emlékeztetnek. Világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető.

6. Rózsás hagyma (Allium roseum)

rózsás hagyma

Allium roseum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lucarelli

A rózsás hagyma (Allium roseum) a Földközi-tenger vidékén őshonos hagymás növény. Alacsonyabb termetű díszhagyma, kb. 30-40cm-es magasságot ér el.

Jól mutat sziklakertbe és virágágyásba ültetve egyaránt. Virágzata világos rózsaszín árnyalatú, jellemzően áprilisban és májusban nyílik. Nem csak a kertben, hanem vágott virágként lakásunkban is díszít.

7. Nagyfejű hagyma, Schubert-hagyma (Allium schubertii)

nagyfejű hagyma

Allium schubertii / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A nagyfejű hagyma vagy Schubert-hagyma (Allium schubertii) közepes magasságú, hagymás évelő növény, melynek természetes élőhelyét, Közép-Ázsia, valamint a mediterrán térség jelentik.

Hosszú életű vágott és szárazvirág, valamint igazán érdekes külsejű dísznövény, mely főként a tavasz végén díszít.

Gömb alakú, akár 20-25cm átmérőjű virágzata igazán különleges látvány. A hosszú, húsos virágszár végén májustól kezdenek el nyílni lila színű virágai. Levélzetét szíjszerű levelek alkotják.

8. Bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon)

Allium sphaerocephalon

Allium sphaerocephalon / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mike Peel (www.mikepeel.net) / Licence: CC-BY-SA-4.0.

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) Magyarországon is őshonos díszhagyma faj, mely védettséget élvez hazánkban. Természetes élőhelyét a száraz gyepek, homok puszták jelentik.

A körülbelül 90cm-es maximális magasságot elérő bunkós hagyma gömb alakú virágai, tömöttek, lila színűek. Jól mutat nagyobb sziklakertekbe, virágágyásokba ültetve és vágott virágnak sem utolsó!

Képek forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Flickr / Szerző: Col Ford and Natasha de Vere / Licence: CC BY 2.0; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Wikipédia / Szerző: Lucarelli; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Wikipédia / Szerző: Mike Peel (www.mikepeel.net) / Licence: CC-BY-SA-4.0.; Pixabay.com

Források: Wikipédia – Hagyma nemzetség; Wikipédia – Allium caeruleum; Wikipédia – Allium christophii; Wikipédia – Allium hollandicum; Wikipédia – Allium roseum; Botanikaland – Allium hollandicum; Botanikaland – Allium moly; Botanikaland – Allium sphaerocephalon; Bakker.com – A díszhagyma ültetése; Bakker.com – Allium caeruleum; Fexin.eu – Allium roseum; Megyeri Szabolcs Kertészete – Bunkós hagyma

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők