murva
murva

Kép forrása: Pixabay.com

A murva túlzás nélkül az egyik legmutatósabb ömlesztett termék, ami bárhol alkalmazható úgy, hogy hatékonysága és célszerű rendeltetése mellett még az adott környezet esztétikáját és hangulatát is magasabb szintre emeli.

Nem véletlen, hogy bármerre is járunk, a legkülönfélébb felhasználási formájában találkozunk vele, ezáltal parkokban, temetőkben vagy emlékműveknél éppen úgy megállja a helyét, mint nagyobb méretben földes utak stabilizálásakor, vagy a ház körül.

A kisebb szemcseméretű, válogatott és tisztított murvát ráadásul kiválóan beépíthetjük a díszkertbe is, sőt mi több, amennyiben szeretnénk kiemelni valamit, hovatovább egyedi megoldásokat keresünk, akkor egyenesen kötelező számításba vennünk ezt a fehér színű kőzetet.

Mondunk is néhány példát, amikor megfelelő előkészítés után a murva alkalmazása szerencsés választás lesz egy díszkertben.

Feldobhatjuk vele a sziklakertet

murva

Kép forrása: Pixabay.com

A sziklakert lényege, hogy egy olyan sziklás hegyvidéki hangulatot varázsoljunk a környezetünkbe miniatürizált formában, hogy ránézve az Alpok csodás hegyei és hegycsúcsai jussanak az eszünkbe.

murva

Kép forrása: Pixabay.com

Az összképet éppen ezért nagyszerűen feldobhatjuk több-kevesebb murvával, amit használhatunk díszítés gyanánt, ezáltal a nagyobb sziklák közé ízlésesen, vízfolyásszerű ábrázolással, de az egész sziklakertet kiemelhetjük vele, ha köré egyfajta határolóként alkalmazzuk, akár önmagában, akár díszkéreggel vegyítve.

A kaspókba sem utolsó

Nagy előnye a murvának, hogy a fehér szín kis túlzással bármivel kombinálható, és mivel a zöldövezetben kirívó, ezért kitűnően alkalmazható kiemeléshez. Emiatt sokszor használják kisebb-nagyobb kaspókba is.

murva

Kép forrása: Pixabay.com

Manapság különösen divatosak a nagyobb méretű, mediterrán hangulatot árasztó agyagdézsák, melyekbe akár valamilyen törpe örökzöldet, vagy egynyári virágzót ültethetünk, a növények közé elterített apró szemű murva rendkívül letisztult hatást kelthet, jelentősen feldobva díszkertünk arculatát.

Készíthetünk kavicságyat

murva

Kép forrása: Pixabay.com

Sokan nem ragaszkodnak ahhoz, hogy kertjük felületét csak és kizárólag pázsit fedje, ezáltal a megfelelő helyeken gyakran alkalmaznak például díszkérget a takaráshoz, de ugyanez kivitelezhető murvával is.

Példának okáért egy örökzöldekből összeállított sarokrész vagy egy rózsás nagyon jól mutat fehér alappal, azonban érdemes betartani itt is ugyanazokat a szabályokat, mint a kéregágyásnál.

A murvát tehát lehetőleg fólialapra terítsük, ellenkező esetben egész évben gazolhatjuk, és amennyiben feladjuk a küzdelmet, a végeredmény nagyon el tudja csúfítani a kertet. 

A tóba és a tó köré is ideális

murva

Kép forrása: Pixabay.com

Ha van a kertben saját tó, legyen az akár kisebb, akár nagyobb, megfelelő díszítésével és tisztán tartásával bizonyára állandó küzdelem folyik.

A murvával ezt egy kicsit megkönnyíthetjük, hiszen ideális választás lehet bele a tóba is, lévén a megfelelő algairtók és egyéb vegyszerek alkalmazásával így a tó feneke állandóan látható és tiszta marad, ami különösen akkor pozitívum, ha díszhalakat eresztettünk bele.

Sőt mi több, a hófehér murva kitűnően fest a tó körül is, hiszen tisztává, kiemelkedővé teszi a partot, pláne abban az esetben, ha a kavicságynál említett formában terítjük el, azaz esélyt sem hagyunk a gaznak és a gyomnövényeknek. Ezzel a megoldással a tó és környéke egyaránt könnyebben tisztán tartható.

Járdához és kiülőhöz szintén mutatós

A nagyobb méretű murva ráadásul arra is kiválóan alkalmas, hogy kertünk infrastruktúráját vagy a pihenőhelyeket alapozzuk vele.

Sokan ódzkodnak ugyanis attól, hogy egyszerű betonjárdákat és egyebeket alkalmazzanak egy díszkertben, ami nem véletlen, hiszen könnyedén elronthatja a nyugalom szigetét, de a murva tökéletesen alkalmas járdák és kiülők alapjaként, azonban itt is lényeges betartani pár alapszabályt.

murva

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyik az, hogy megfelelő ágyba, lehetőleg valamilyen jól elrejtett fóliára terítsük le a murvát annak érdekében, hogy ne hagyjunk esélyt a gaznak, hovatovább lényeges gondoskodni a járda és a kiülő szélének biztosításáról is valamilyen szolid szegélykővel.

A használat során ugyanis a murvát könnyen kirúghatjuk a helyéről, ami kellemetlenséget okozhat a fűnyírás során, de hosszabb távon a kert esztétikáját is leronthatja, a megfelelő szegélyezéssel viszont ezt könnyedén elkerülhetjük.

Kiss Norbert, Békás Logistic

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert