citromillatú kefevirág

Dísznövények téli gondozása, teleltetése

A kefevirág teleltetése

citromillatú kefevirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kefevirág még nem rendelkezik akkora rajongó táborral itthon, mint mondjuk a leander, vagy az angyaltrombita, de egyre több kertet díszít különleges, kefeszerű skarlátvörös virágaival.

Ha ezt a növényt választjuk mediterrán hangulatú kertünk díszéül, akkor számolnunk kell azzal, hogy hazai időjárás mellett teleltetést igényel.

Jó hír, hogy teleltetése semmivel sem nehezebb, vagy másabb, mint a legtöbb dézsás növényé. A fagyok beköszönte előtt, vigyük védett kb. 10fok hőmérsékletű, világos, szellős helyre, a tél folyamán pedig csak ritkán öntözzük, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

Az encián teleltetése

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián teleltetése a kefevirágéhoz hasonló, valamint a legtöbb dézsás növényétől sem igazán tér el. A különbség annyi, hogy valamivel alacsonyabb. kb. 5fok körüli teleltetési hőmérsékletet igényel, igaz 10fokig különösebb probléma nélkül áttelel.

A teleltetés helyéül védett, világos helyet válasszunk, és csak ritkán öntözzük a növényt. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartjuk, valamint tavasszal erőteljesen visszametsszük, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg minket.

A koronásliliom teleltetése

pompás kúszóliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Az egzotikus külsejű koronásliliom szintén azon növények sorát gyarapítja, melyet hazánkban teleltetni kell. Erre két lehetőségünk is van.

Az egyik módszer, ha növénytartójában kb. 5-10fokos hőmérsékleten teleltetjük át, majd pedig tavasszal friss földbe ültetjük. Az öntözés elhagyható, elég akkor újra elkezdeni az öntözést és a tápoldatozást, ha már elvégeztük az átültetést.

A másik lehetőség, ha valamivel magasabb hőmérsékleten (kb. 15fok), a földből kiásva, újságpapírba tekerve teleltetjük át a koronásliliom gumóját.

Az így teleltetett hagymát, ugyanúgy tavasszal kell elültetni, mint az edényben átteleltetettet, és a tavaszi gondozása is azonos.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Bakker Holland Kertészet

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények