Papaver orientale

Díszpipacs keleti mák (Papaver orientale) bemutatása, gondozása

Papaver orientale

Papaver orientale / Kép forrása: Pixabay.com

A keleti mák vagy díszpipacs Kis-Ázsia és Délnyugat-Ázsia területén őshonos évelő növény. Fajtától függően 80-100 cm-es magasságot is elérhet.

Virágai nagyméretűek, a csésze alakú virágok szirmai kreppre emlékeztetnek. Látványos virágai tavasz végén és a nyár első felében nyílnak.

Az egyik leggyakrabban forgalmazott változata a Papaver orientale ’Allegro’, mely élénkpiros színű virágokat hoz. Levelei összetettek, szárnyasan karéjosak.

Fontos megemlíteni, hogy a virágzás után a levelek visszahúzódnak, így a növény, űrt hagy maga után a virágágyásban. Levelei ősszel újra kihajtanak, így telel át a növény.

Papaver orientale 'Victoria Luise'

Papaver orientale ‘Victoria Luise’ / Kép forrása: Pixabay.com

Rózsaszín színű változata a Papaver orientale ‘Victoria Luise’ szintén elterjedt, megvásárolható Magyarországon is. Ez a változat jól társítható a virágágyás más növényeivel is.

Nagyon szépen mutat évelő len (Linum perenne), orvosi zsálya (Salvia officinalis),  gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), fátyolvirág (Gypsophila paniculata) társaságával.

Ezzel az összeültetéssel, az angol kertekre jellemző természetes hatású, barátságos hangulatú virágágyást hozhatunk létre.

Papaver orientale

Papaver orientale / Kép forrása: Pixabay.com

Az előbb bemutatott változatokon kívül még számos más nemesített fajta létezik, változatos virágszínekkel. Ha ilyet szeretnénk vásárolni érdemes magokat például külföldi webshopokban, vagy ebay-en keresni.

A díszpipacs ültetési helyéül napos, de minimum világos virágágyást válasszunk. Talajok közül a jó szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. A túlságosan kötött talaj, melyben megreked a nedvesség a növény vesztét okozhatja.

A pipacsokról

Pipacsok

Kép forrása: Pixabay.com

A nyári táj szinte elképzelhetetlen az élénkvörös, légiesen könnyed virágú pipacs (Papaver rhoeas) nélkül, amely tarlókon, parlagokon és szántók szélén gyomnövényként nő.

Ha szeretnénk ezt a páratlan látványt megidézni a kertünkben, akkor más fajok közül érdemes választanunk.

Dísznövényként a díszpipacsot vagy keleti mákot (Papaver orientale), az izlandi mákot (Papaver nudicaule), valamint a kerti mák (Papaver somniferum) nemesített változatait választhatjuk. 

Ezek a növények a közönséges pipacshoz hasonlóan a mákfélék családjába (Papaveraceae) és a mák (Papaver) nemzetségbe tartoznak.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Pipacs; Wikipédia – Keleti mák; Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária; Dísznövény enciklopédia (Az angol királyi kertészeti társaság kézikönyve) – Christopher Brickell

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők