napelem

A városi legendáknak és félig igaz, félig nem igaz fals információknak se eleje, se vége nincsen, s ez a helyzet nem más a napelemes rendszerek esetében sem! Lássuk hát a legnagyobb tévhiteket, s ismerjük meg az igazságot!

A napelem luxustermék, amit csak a leggazdagabbak engedhetnek meg

Talán volt idő, amikor ez igaz volt, de manapság a közelében sem jár a valóságnak. A Solarzone napelem rendszer kalkulátora segít abban, hogy tisztábban lássunk, egyedi felmérés esetén pedig még pontosabb képet kaphatunk.

Ha pedig az munkál bennünk, hogy ilyen nem sokaknak van, ezért számít luxusterméknek a rendszer, akkor itt a lehetőség, hogy ne irigységből, hanem menőségből beszerezzünk magunknak egyet. Természetesen környezetvédelmi szempontból és takarékosságból is érdemes modern nyílászárókkal, valamint professzionális hőszigeteléssel is ellátni otthonunkat.

Néhány év múlva dobhatjuk ki az egészet

Ez az állítás már ott sem állja meg a helyét, hogy a napelem panelekre nézve a gyártók nagyjából 25 év garanciát is vállalnak, ami végén még mindig a saját kapacitás 80%-át képesek gond nélkül produkálni a napelemek. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a gyártónak nem érdemes ilyen szintű garanciát vállalnia, ha az nem teljesül.

A napelemes rendszer kiépítése hosszú távú befektetés, amelyre számíthatunk, amelyben megbízhatunk, s működése során képes garantálni a nulla forintos villanyszámlát számunkra egy optimális tervezést és szakszerű kivitelezést követően.

Akkumulátor kell a rendszerhez, és muszáj függetlennek lenni a hálózattól

Ez az állítás kizárólag szigetüzemű rendszerek esetében állja meg a helyét, amely pillanatnyilag azokban a helyzetekben éri meg, mint befektetés, ahol nincs lehetőség az áramszolgáltató rendszerére kapcsolódni.

Ilyenek lehetnek például erdei házak vagy vidéki farmok is, amikor a hálózat kiépítése nem megvalósítható elképzelés. Egy átlagos háztartás azonban inverterrel és ad-vesz mérőórával működik, amely az energiahálózattal összeköttetésben áll.

A többletenergia eladása, s a kevésbé ideális időszakok során keletkező energiaigény kiszámítása, s az ehhez mérten tervezett komplett rendszer révén érhetjük el azt az állapotot, hogy az áramszolgáltató felé nem kell számlákat fizetnünk. Itt is érdemes tudni, hogy jellemzően éves elszámolásról van szó, s ennek fényében érdemes kalkulálni.

Az akkumulátorok használata képes biztosítani az extra energiát a napfényben szegényes vagy azt nélkülöző időszakokban (tél, borús napok, éjszaka), ugyanakkor ezek is korlátozott élettartammal és kapacitással rendelkeznek, amit mérlegelni érdemes, mielőtt ezt a megoldást választanánk.

Mindezeken felül is rengeteg a tévhit, ám egyetlen cikk nem elég ahhoz, hogy mindegyikkel megnyugtatóan leszámoljunk. Érdemes ugyanakkor leszögeznünk, hogy érdemes tájékozódni, mielőtt szóbeszédekre alapozva felhagynánk környezettudatos terveinkkel.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom