Borkóró

A szárnyastermésű borkóró (Thalictrum delavayi) egy kecses és törékeny megjelenésű évelő, amely különleges leveleivel és lenyűgöző nyári virágzásával hívja fel magára a figyelmet. Eredetileg Ázsiából származik, Kína nyugati területein őshonos.

Hazánkban egyelőre még kevésbé elterjedt, ám az utóbbi években egyre több kertben találkozhatunk vele, és a népszerűsége folyamatosan nő a kertbarátok körében.

Borkóró

Kép forrása: Getty Images

A borkóró egyedi szépsége

Egy rendkívül elegáns, finom megjelenésű dísznövény, amely a magasabb évelők közé tartozik. Kifejlett magassága fajtától függően akár a 2-3 métert is elérheti, de léteznek olyan borkórók is, amelyek csak 120-150 cm magasra nőnek.

A levelei laza, élénkzöld lombtömeget alkotnak, amelyből kiemelkednek a karcsú virágszárak. A borkóró apró virágai lilásrózsaszín árnyalatban pompáznak, és úgy ülnek a szárakon, mint sok kis harangocska. A látványt a légies, élénk színű virágokból kikandikáló citromsárga porzók csak még tovább fokozzák.

Borkóró

Kép forrása: Canva.com

A szárnyastermésű borkóró gondozása

Nem tartozik a kényesebb dísznövények közé, ám néhány dolgot érdemes betartanunk, ha azt szeretnénk, hogy jól érezze magát a kertünkben. Közepes/magas vízigényű növény, ezért rendszeres vízellátást igényel. A nedvesség megtartása érdekében érdemes a borkóró talaját mulccsal takarni.

Félárnyékos helyen fejlődik a legszebben, és igyekezzünk neki olyan helyet választani, ahol csak délelőtt éri nap, mert a délutáni forróság megviselheti. A talajt tekintve nem különösebben válogatós, az enyhén nedves, üde, laza szerkezetű talaj az ideális a számára.

A szárnyastermésű borkóró kedvelt tulajdonságai közé tartozik még a télállósága: akár a -28 °C fokot is eltűri, így nem feltétlenül igényel védelmet a hidegebb hónapokban, de keményebb telek után érdemes tavasszal némi plusz tápanyaggal segíteni a fejlődését.

Borkóró

Kép forrása: Getty Images

Mivel társítsuk a borkórót?

Mivel egy felálló szárú, bokros növekedésű dísznövény, így remek háttérnövény lehet belőle. Törékenységét még jobban kihangsúlyozhatjuk, ha erőteljesebb megjelenésű növényekkel, például díszfüvekkel vagy lángvirággal társítjuk.

A virágzása júniusban kezdődik és egészen a hűvösebb napokig, akár szeptember végéig is eltart. Sok apró virágával kiemelkedik a középmagas évelők közül, és színes virágfelhőként magasodik az ágyás fölé.

Ha tehát egy igazán különleges és kecses évelőt keresel, bátran ajánljuk a szárnyastermésű borkórót. A kerted valódi ékköve lehet, és nemcsak gyönyörű látványt nyújt, de egy igazán könnyen gondozható, hálás növény is.

Képek forrása: Getty Images; Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők