chili

A csípős paprika jótékony hatásait az anekdotákon és a történelmi hivatkozásokon kívül ma már több nemzetközi kutatás is igazolja. Először az American Cardiology College Journal hozta nyilvánosságra azt a tanulmányt, amelyben arra a megállapításra jutottak, hogy a chili fogyasztása kedvezően hat az egészséges és hosszabb életre. Ezek után Olaszországban megismételték a kísérletet, ami hasonlóan kedvező eredményeket mutatott.

A chili szexepilje: a kapszaicin

A csípős paprika eléggé megosztja a társadalmat: van, aki imádja és van, aki ódzkodik tőle. Az azonban a kutatások alapján biztosan kijelenthető, hogy aki rendszeresen fogyaszt valamilyen formában csípőset, az sokat javíthat az életminőségén és csökkentheti a halálos megbetegedések kockázatát. Erre akár a Chili Hungária Webáruház chili szószai is alkalmasak, de fogyaszthatod frissen vagy szárított formában is a chilit.

A Capsicum nemzetség tagjaiban fellelhető kapszaicin nevű alkaloid egy kémiailag meglehetősen stabil anyag, ami forralásnak és fagyasztásnak egyaránt ellenáll. Éppen ezért készítheted el a legváltozatosabb módokon a paprikát, annak kapszaicintartalma nem fog változni.

A kapszaicin a hő- és fájdalomérzékelő idegrostokat ingerli a nyálkahártyán, a bőrön, de még a szembe kerülve is. Ha ezekre a területekre akár a legkisebb mennyiség is kerül, égő, csípő érzés, vérbőség alakul ki.

Miért jó, ha csíp?

Most már tudjuk, hogy a chili különlegessége a kapszaicin, de miért is jó pontosan, ha könnyezni kezdesz tőle? A szem könnyezése, az izzadás, a torokkaparás csak egy-egy reakció, amit válaszként küld a tested a hőreceptorok ingerlésére. A felszín alatt ennél sokkal összetettebb folyamatok zajlanak.

A vérbőség, amit a csípős paprika fogyasztása kivált, valójában az egész szervezetre hatással van. Felgyorsul az anyagcsere, a vérkeringés. Utóbbi előnye, hogy a sejtekhez gyorsabban jut el az éltető oxigén, és gyorsabban szállítódik el a szén-dioxid. Tisztul az érhálózat, nehezebben alakul ki rögösödés, az erek falai rugalmasabbá válnak.

Ez a teljes szív- és érhálózat, valamint a vérnyomás normál szinten tartását eredményezi. Hasonlóan jelentős az anyagcsere felgyorsulása. A nem hasznosítható anyagok rövid időn belül kiválasztásra kerülnek, ezzel tehermentesítve a szervezetet. Ráadásul a kapszaicin nem engedi lerakódni a zsírsejteket, hanem azokat hasznosítja.

Légúti megbetegedések ellenszere

A náthás, influenzás időszakban is nagy segítség lehet egy jól megpaprikázott forró húsleves. Egyrészt vírus- és baktériumölő tulajdonsága segíthet gyorsabban visszaállítani a szervezet védekezőképességét. Másrészt a már letapadt váladékot feloldja, így könnyebb tőle megszabadulni. Fogyasztása közérzetjavító és endorfint termel, ami szintén segíthet a gyorsabb gyógyulásban.

Kezdd el a chili fogyasztást kis adagban, vagy válassz a Chili Hungária Webáruház édesebb, enyhébb termékei közül; a kapszaicin ugyanolyan pozitív hatással lesz a szervezetedre.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom