egészséges étel

A zöldségek fontos szereplői egy egészséges étrendnek, a változatosság pedig már csak nekünk is fontos lehet. Egy fontos táplálékforrás lehetnek a csíranövények, amikről sokan elfeledkezünk, vagy nem igazán hallottunk még róluk.

Általában mindig megvárjuk, amíg egy növény eléri a kellő méretét, ezért lehet furcsa, hogy a csíranövényeknek pont az a lényege, hogy még csíraként együk meg őket.

Az ízük és állaguk is egy kis változatosságot jelenthet a különböző zöldségek után, a felhasználásuk pedig különböző új, izgalmas ételekkel kecsegtethet.

Mikor már unjuk a zöldségeket, kell valami változatosság, esetleg télen úgy érezzük, hogy nincs annyi lehetőségünk valami egészségeset enni, itt az ideje megfontolni, hogy otthoni csíráztatásba kezdjünk.

Csak gondoljunk bele, hogy mennyire egészséges egy csíra magához a növényhez képest, hiszen a csírában azok a vitaminok, tápanyagok vannak, amik a kifejlett növényben, szimplán csak sűrítve.

Érdekes belegondolni, hogy egy adott zöldség csírájában akár tízszer annyi tápanyag lehet, mint a kifejlett növény egy darabjában.

Otthon csíráztatni gyerekjáték!

Nem igényel különösebben speciális eszközöket, de rengeteg szabadidőt sem. Tálca és befőttesüveg és befőttes gumi általában minden háztartásban van, emellé még mull, géz vagy mosható tüll lapot kell beszerezni és magukat a magokat.

Rengeteg mag közül választhatunk, amiknek a csíráztatásával próbálkozni szeretnénk, a lencse, bab, retek is mind jó választás lehetnek, de emellett még több van, ami most nem került említésre.

A magok csíráztatásának első lépése, hogy egy éjszakára beáztatjuk őket egy befőttesüvegben, elég, ha a magok nagyjából ellepik az alját, nem kell teletölteni. A gézlapot erősítsük rá az üveg szájára, ez fog szűrőként használni, ahogy leöntjük róluk a vizet.

Szájával lefelé támasszuk a tálca szélére, így a víz is kényelmesen le tud csöpögni, míg a magok levegőt is kapnak. Fontos, hogy ne kapjanak közvetlen napfényt, de világos helyen legyenek. A gézlapot a helyén hagyva naponta kétszer mossuk át a csírákat majd tegyük őket vissza a helyükre.

Négy-öt nap alatt megjelennek a csírák zöld levelei, eddig tart a folyamat. Hűtőbe rakva még két hétig elállhatnak.

Miként ehetjük meg a csírákat?

Nem is gondolnánk mennyiféleképpen lehet elfogyasztani a csírákat. A legegyszerűbb módja, amikor szendvicsbe rakjuk. Egy szelet kenyérre kenjünk májkrémet, paprikát, uborkát és olajbogyót karikázzunk rá, a megkoronázásként pedig csírát. Egyszerű, de nagyszerű.

Ha kedveljük a kicsit extrémebb dolgokat, akkor avokádó joghurtos csírával is remek választás lehet. Az avokádót magozzuk ki, kanalazzuk ki a húsát, a héját viszont próbáljuk meg épségben tartani.

A húsát aprítsuk fel, majd vegyünk elő répát, káposztát és salátát, amiket egy alapos mosás után vékony csíkokra vághatunk. Ezeket a hozzávalókat összekeverve citromlével és olívaolajjal ízesíthetjük, és még hozzátehetjük az előkészített csíraadagunk egyik felét.

A másik felét joghurttal, az avokádó felkockázott húsával összekeverjük és visszatöltjük az avokádó héjába. A saláta mellé helyezve finom és különleges fogás.

A müzli minden reggelire ideális választás lehet, sokak kedvence. Csírával is fogyasztható, ehhez a legjobb ízkombináció érdekében mandarin gerezdeket tegyünk és banánkarikákat.

A gyümölcsökhöz ezután kerül a zabpehely, a búzacsíra és a joghurt. Miután állt egy darabig a keverék, megbolondíthatjuk még agávésziruppal vagy mézzel és kókuszreszeléket is szórhatunk rá.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik