elektromos fűnyíró

Mielőtt fűnyíró vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes tisztázni a kertünk sajátosságait és az igényeinket. Kis alapterületű kertekhez gyakran nehéz a megfelelő eszközt választani. Vajon az elektromos vagy az akkumulátoros fűnyíró lenne a jobb választás?

Különbségek a két változat között

Az elektromos fűnyírók vezetékkel rendelkeznek, tehát a hálózati áramról működnek. Az ilyen megoldás előnye, hogy a gép nem merül le, vagyis folyamatos teljesítményt biztosít. Ugyanakkor a vezeték korlátozza a mozgás szabadságát és figyelni kell rá, nehogy egy óvatlan pillanatban elvágjuk.

Velük ellentétben az akkumulátoros fűnyírók akkumulátorral működnek. Kényelmesek, mivel nincs vezeték, amely korlátozná a mozgásunkat. Hátrányuk viszont, hogy az akkumulátor kapacitása és élettartama korlátozott.

Az elektromos fűnyírók a folyamatos áramellátásnak köszönhetően egyenletes teljesítményt képesek nyújtani. Ezt főként sűrűbb, magasabb fű esetén bír jelentőséggel. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az akkumulátorok fejlődése révén ma már az akkus gépek is magas teljesítményt képesek nyújtani, noha az akkumulátor merülése miatt a teljesítmény folyamatosan csökkenhet.

A karbantartás és élettartam tekintetében is különbséget említhetünk a két változat között; míg az elektromos fűnyírók kevés karbantartást igényelnek, az akkumulátorok élettartama korlátozott, így idővel cserére szorulnak. A motor karbantartása hasonló mindkét eszköz esetében.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az elektromos változat esetében fennáll a vezeték sérülésének veszélye, ezért a vezeték használata és tárolása során fokozottan ügyelni kell a biztonságra. Az akkumulátoros fűnyírók nem bocsátanak ki káros anyagokat és az akkumulátorok is újrahasznosíthatók, így környezetbarátnak mondhatók.

Az elektromos fűnyírókat gyakran egyszerűbb tárolni, mert nincs szükségük külön akkumulátor tárolóhelyre. Viszont fontos, hogy a vezeték rendben, tekeredés nélkül legyen elhelyezve. Az elektromos eszközök tárolásánál figyelni kell arra is, hogy ne kerüljenek nedves környezetbe, mivel az károsíthatja az elektronikájukat.

Az akkumulátoros fűnyírók tárolása során az akkumulátorok állapotára kell leginkább ügyelnünk. Az akkumulátoroknak van optimális tárolási hőmérséklete, amely esetben lassabban veszítik el a töltöttségüket.

Mindkét változathoz különböző kiegészítőket érhetünk el. Az elektromos fűnyírókhoz például különféle vágási magasságokat biztosító adapterek vásárolhatók. Ezen kívül speciális vezetéktartók és hosszabbítók is beszerezhetők, hogy a kert minden sarkában kényelmesen dolgozhassunk.

Az akkumulátoros eszközökhöz rendszerint kaphatók pótakkumulátorok, amelyek lehetővé teszik a munka megszakítás nélküli folytatását. Emellett egyes modellekhez speciális vágófejek, illetve további tartozékok is beszerezhetők, amelyek a kerti munkákat még hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik. (Forrás itt…)

Kiknek ajánlott az elektromos, és kiknek az akkumulátoros változat?

Az elektromos fűnyíró azoknak ajánlott, akik kis alapterületű kerttel rendelkeznek, de a vezeték nem akadály. Előnyös lehet az elektromos változat, ha a kertben nincs sok akadály, bokor vagy fa.

Ha nagyobb szabadságra vágyunk a használat során, vagy sok az akadály, az esetben az akkumulátoros változat lehet a szerencsésebb választás. Azoknak is ajánlott, akik számára fontos az energiahatékonyság.

Látható, hogy a választás nem mindig egyszerű, de ha alaposan megvizsgáljuk a kertünk adottságait és az igényeinket, könnyebben hozhatunk döntést. Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai.

Az elektromos változatok olcsóbbak és egyszerűbben kezelhetők, míg az akkumulátoros fűnyírók nagyobb mozgásszabadságot kínálnak. A legfontosabb azonban, hogy a választott eszköz megfeleljen az igényeinknek.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert