fitnesz

A fitnesz sportágak rendkívül széles választékával találkozhatunk manapság. Számos lehetőségünk van arra, hogy egy egész napos irodai munkával töltött nap után elmenjünk valahová mozogni egyet és élvezzük a sportolás okozta pozitív élettani hatásokat.

Tegyük fel, hogy éppen életmódváltásra törekszünk és most keressük az ideális mozgásformát. Hogyan is álljunk neki ennek?

Először is fedezzük fel, hogy a közelünkben milyen lehetőségek vannak, mennyit vagyunk hajlandó utazni azért, hogy a számunkra ideális sportot megtaláljuk.

Ezután döntsük el, hogy ezt egyedül vagy csoportosan szeretnénk végezni. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az egyedül sportolásnak nagy előnye, hogy sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni az erre szánt időt. Hátránya, hogy könnyebben hajlamosak lehetünk kihagyni az időpontokat, különböző kifogásokat keresve.

A csoportos óráknál fix időpontunk van, amihez értelemszerűen nehezebb igazodni. Viszont az edző és a csoporttársaktól kapott pozitív visszacsatolás jó hatással lehet ránk, és szívesebben járunk el majd edzésekre.

A másik fontos lépés, hogy kiválasszuk a megfelelő viseletet. Elsőre ijesztőnek hangozhat egy-egy nevesebb márka oldalán körbenézve, hogy mennyibe kerülnek a sportruházatok. Ha nem szeretnénk elsőre ekkora összegeket áldozni erre, érdemes körülnézni más, ruhákat árusító boltokban.

A Kikben minőségi leggingsek és rövid ujjas pólók találhatóak például. Ezután válasszuk ki a számunkra szimpatikus sportágat.

fitnesz

Kép forrása: Pixabay.com

Fontos, hogy bármit is válasszunk, ne felejtsünk el bemelegíteni. Ennek célja, hogy a szervezet hőháztartását, izomzatát, ízületeit és légzőrendszerét felkészítsük az intenzív terhelésre.

Olyan bemelegítő gyakorlatokat válasszunk, amitől úgy érezzük, hogy hevesebben kezd dobogni szívünk, és mintha kimelegedtünk volna. Segítve a döntés megkönnyítését, az egyik sportágról következzen egy leírás.

Step aerobik:

A sportág aerob mozgásformák egyike, intenzív, teljes testes átmozgatásra nyújt lehetőséget. Nem kell más hozzá, mint egy állítható magasságú (10, 15, 20 cm) 60×40 cm alapterületű step-pad, jó minőségű edzőcipő, változatos ütemű zene, folyadékutánpótlás, sok energia és motiváció.

A zene ütemére történő fel-lelépdelés a padról teszi ki a mozgássorozatot. Ez állhat egyszerű lépésekből, de hosszabb, bonyolultabb lépéssorból is, amiből egy koreográfia alakul ki.

A gyakorlatok végzése közben kulcsfontosságú a megfelelő testtartás, elkerülve ezzel a boka, térd, és a gerinc terhelését. A stabil, helyes érkezés a lépcső közepén, teli talpra kell, hogy történjen. A szökdelés a szintkülönbségek között különös körültekintést igényel.

A step-aerobik hatásai közt említhetjük a hatékony zsírégetést, az állóképesség javítást, a szív- és érrendszer-hálózatunk javulását. Továbbá stresszoldásra is alkalmas, felszabadító élményt nyújt.

Fontos a mozgásgyakorlatok fokozatos felépítése. Elsőként alacsony intenzitású bemelegítő mozgásokkal érdemes indítani. Ezután következhetnek a lendületesebb, nagyobb igénybevétellel járó mozdulatok.

Ezek végezhetőek további eszközök bevonása nélkül, vagy azokkal kiegészítve, például súlyzókkal is. Talajon további erősítő gyakorlatok végezhetőek. Levezetésképp aerob mozgás, légző gyakorlatok ajánlottak.

A zene szerepe több téren is meghatározó. Üteme szolgáltatja az alapot a mozgás kivitelezéséhez, összehangolásához, hatással lehet a hangulatra és motiváló erővel is bír. Különböző variációi léteznek: easy step, power step, steppin’ around, funky, koreografált, low-, high-, mixed-impact, step double, súlyzós, kick, kör.

Végezetül érdemes hangsúlyt fektetni a nyújtásra. Hiányában izmaink nem tudnak megfelelően fejlődni, ízületeink mozgástartománya pedig beszűkül. Ekkor fennáll annak a veszélye, hogy egy rossz mozdulat során sérülést szerezhetünk, ami negatívan befolyásolja a mozgásformához való hozzáállásunkat.

Természetesen előfordulhat az is, hogy kezdeti lelkesedésünk ellenére nem találjuk meg elsőre a számunkra ideális sportot. Ilyen esetben sem szabad elkeseredni, érdemes tovább keresgélni.

Fontos szabály ilyenkor is – meg úgy általánosságban az életben, hogy sosem szabad feladni. Talán éppen egy otthoni edzőteremre vágyunk? Már mindent házhoz lehet rendelni, így a nehéz elemeket sem nekünk kell hazaszállítani.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom