energia

Az energiaárak jelentős drágulásával fontos témává vált, hogy miként tudunk spórolni a fogyasztáson. Míg a legtöbben a már meglévő ingatlanjukat szeretnék korszerűsíteni és energiahatékonnyá tenni, sokan vannak azok is, akik jelenleg is egy építkezés közepén tartanak, ezáltal még lehetőségük van úgy kialakítani otthonukat, hogy az a leginkább energiahatékony formában működjön.

A kérdés már csak az, hogy milyen megoldásokkal érhetjük el, hogy az energiaárak ne emésszék fel keresetünk jelentős részét?

Fókusz az energiahatékonyságon már a kezdetekkor is!

Mint azt jól tudjuk, a házat illetően az egyik legnagyobb költséget a fűtés jelenti, így aki energiahatékonyabbá szeretné tenni otthonát, annak törekednie kell arra, hogy a ház minél jobban tartsa meg a hőt.

Ehhez sajnos nem elég, hogy korszerű fűtési rendszert építenek be — már a ház szerkezetének kialakításakor is törekedni kell az energiahatékonyságra.

Ahhoz tehát, hogy házunk ne engedje ki a hőt — vagy nyáron a hűvös levegőt —, megfelelő szigetelésre van szükség.

Amikor a szigetelés szóba jön, legtöbbünknek a falak szigetelése jut eszébe, pedig a szakemberek nem győzik hangsúlyozni: a szigetelésnél rendszerben kell gondolkodni! De vajon mit is jelent ez?

Egy rendszer mindig több elemből áll, ebben az esetben tehát nem csupán a falakból. Ahhoz ugyanis, hogy falszigetelés helyett egy szigetelésrendszert hozzunk létre, a fedélre, illetve a lábazatra — ezáltal a tetőszerkezet felépítésére és a lábazati vakolat felhordására — is gondos figyelmet kell fordítanunk. 

Ahhoz, hogy a legjobb hőmegtartást érjük el, tisztában kell lennünk a különböző hőszigetelő anyagok képességeivel, hőmegtartó képességével is. Ehhez pedig magukat az anyagokat, valamint azok egyéb tulajdonságait is meg kell ismernünk.

A különböző hőszigetelő anyagok összehasonlítása akár szakember segítségével is történhet, ha biztosra akarunk menni. Fontos döntésről van szó, ezért olvassunk utána, informálódjunk, ezzel ugyanis jelentős energiahatékonyságot érhetünk el.

A belső tér fűtése — és annak módszere — is létfontosságú

A kültéri hőszigetelés mellett a belső fűtési rendszereket is érdemes hatékonyan, modern technológiai megoldások segítségével kialakítani.

Fontos különbségek fedezhetőek fel például a különböző fűtőtestek és fűtő berendezések között, ám a legnagyobb eredményt talán egy termosztát segítségével érhetjük el, hiszen ez az apró eszköz lehetővé teszi, hogy csak és kizárólag azt a szobát fűtsük fel, amit valóban használunk.

Érdekesség, hogy azokat a helyiségeket sem érdemes fűtés nélkül hagyni, amelyeket nem használunk, hiszen a levegő újramelegítése sokkal több energiát igényel, nem beszélve arról, hogy a házfalak kihűlésének akár komolyabb következményei is lehetnek, például a csövek szétfagyása. 

Emellett azzal is energiahatékonyabbá tehetjük otthonunkat, ha minden szobában egyedileg állítjuk be a hőmérsékletet, ezzel ugyanis elérhetjük, hogy mindenhol pontosan olyan hőmérsékletű legyen a légtér, ahogy azt a szobában tartózkodók szeretik.

A hálóban például érdemes alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, hiszen itt jóval ritkábban tartózkodunk napközben, az alvás pedig 20 °C körül a legegészségesebb és legpihentetőbb.

ideális hőmérséklet

Kép forrása: Unsplash.com

Más a helyzet azonban a gyerekszobában vagy ahol a kicsik mezítláb mászkálnak — ezekben a helyiségekben érdemes melegebb hőmérsékletet kialakítani, hogy ne fázzanak meg.

Végül, de nem utolsó sorban próbáljuk ki, hogy — a fentebb felsorolt megoldások mellett és nem helyett! — a kinti hőmérséklethez megfelelően öltözködünk otthon is: nyáron tegyük el a meleg, hosszú ruhákat, míg télen hordjunk pulcsit és meleg alsót, ezzel ugyanis egyszerűen, hatékonyan és olcsón szabályozhatjuk hőérzetünket.

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert