hőszivattyú

Az otthonok megfelelő komfortjához a melegvíz-ellátottság is hozzájárul. Napjainkban már természetes, hogy a lakásokban, családi házakban a csapból meleg víz is folyjon.

Az épületek melegvíz-ellátása alapvetően kétféle konstrukcióval, központilag és helyileg oldható meg. Az előállítás hogyanja és mikéntje azonban nem lényegtelen, mivel a rosszul megválasztott rendszer energiapazarlást eredményez.

Melegvíz-ellátási rendszerek

Az, hogy a két módszer közül hol, melyik megoldást alkalmazzák, sok egyéb tényező mellett a megrendelők életmódjától is függ.

Centralizált melegvíz-ellátás esetén a meleg vizet egy helyen állítják elő, és általában a fűtőkazán közelében elhelyezett tárolóból csöveken jut el a lakás különböző pontjaira, jellemzően a fürdőbe, konyhába, vizes blokkokba.

Ez a módszer kényelmes, a felhasználó gyorsan jut meleg vízhez, mivel a tárolóban mindig elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

Hátránya, hogy kiterjedt csővezeték esetén a csőben a meleg víz lehűl, még abban az esetben is, ha megfelelő a cső szigetelése. Ennek okán, amikor a felhasználó a csapot megnyitja, sokáig csak langyos víz folyik.

A bojlerek esetében a készülék a vizet még a felhasználás előtt melegíti fel, forrón tárolja, így a hőveszteség miatt utánfűtés szükséges.

A legkorszerűbb, használati melegvizet előállító, megújuló energiaforrást használó hőszivattyúk a víz felmelegítéséhez szükséges energia akár 70%-át a környezetükben lévő levegőből nyerik. A STIEBEL ELTRON melegvíz-hőszivattyúja gyors, hatékony és jövőbe mutató épületgépészeti megoldás.

Helyi ellátás esetén a vizet a felhasználás helyén külön készülék melegíti fel, így ez a rendszer független a fűtési rendszertől, és a víz felfűtési hőmérséklete, hőfoka felhasználási helyenként egyedileg szabályozható.

Gyakran a két rendszer (bojler, illetve helyi ellátás) kombinációját alkalmazzák energiafelhasználási és gazdaságossági szempontból, így a központi melegvíz-ellátást helyi berendezéssel egészítik ki.

Vízmelegítő típusok

Az átfolyó rendszerű vízmelegítők a vizet nem előre, hanem csak a használatkor, az átfolyáskor melegítik fel. Ez a készüléktípus korlátlan mennyiségben ad le meleg vizet, a kívánt hőmérsékletre állítható, energiavesztesége minimális, azonban a központi melegvíz-ellátáshoz képest kevésbé kényelmes.

Főként a konyhában és a fürdőszobában lehet hasznos. Egyes készülékek több vízvételi helyet is el tudnak látni. A tárolós vízmelegítők, a bojlerek nagyobb mennyiségű, napi több száz liter folyamatos meleg vizet biztosítanak. A bojlerek a forró vizet a kívánt hőmérsékleten tartják.

A melegvíz felhasználása után a bojler az üzemmódtól függően közvetlenül vagy éjszaka újabb adag vizet melegít a kívánt hőmérsékletre. Szabadonálló és falra szerelt tartályok közül választhat. A leadott víz mennyisége korlátozott, ezért tervezésüknél gondosan kell eljárni.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom