Györffy Éva erdőfürdőzés

Erdőfürdő könyv és társasjáték a globális problémák megoldásáért.

Napjaink korlátozásokkal és szorongással teli világában nyújthat támogatást Györffy Évának az erdőfürdő könyvek között hazánkban eddig egyedülállónak számító munkája. Az erdőfürdő eszköztára címre keresztelt könyv és kártyacsomag bárki számára hozzáférhető erdőfürdő-élményt biztosít, amelynek a „zöld” hatása sem elhanyagolható.

2021 februárjában jelent meg Magyarországon az első olyan kiadvány az erdőfürdőzésről, amely nemzetközi képesítéssel rendelkező hazai szakember tollából származik, és az első kiadás mostanra el is fogyott, a szerző a könyv második kiadását tervezi.

Az erdőfürdő eszköztára névre keresztelt könyv és társasjáték megalkotója Györffy Éva (akkor még Bach Éva), aki Magyarországon az elsőként szerzett erdőterápiás képesítést az akkori Forest Therapy Institute-nál (ma már Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy) 2019-ben. Munkája több mint egy újabb színes leírás az erdőfürdőzés gyakorlatáról: valóban teljes eszköztár az önálló erdőfürdőzéshez.

Ez a különleges erdőfürdő könyv átfogó képet ad az erdőfürdő lényegéről, történetéről és helyéről a gyógymódok között, tartalmaz egy kreatív, színes kártyacsomagot is, amelynek segítségével 4500 féle erdőfürdő-séta állítható össze.

De mit is jelent erdőfürdőzni?

az erdőfürdő eszköztára

Kép forrása: Erdofurdo.life

Az erdőfürdő egy, a nemzetközi gyakorlatban már széles körben alkalmazott vezetett relaxációs technika a természetben. A mindfullness technikákhoz hasonló elemeket is hordozó erdőfürdő-séták során valójában tényleges vízben való fürdőzés ritkán történik; az azonos jelentéssel bíró japán shinrin-yoku (ejtsd: sinrin-joku) megnevezés az erdő atmoszférájában való megmerítkezésre, elmerülésre utal.

Az eredetileg a városi, rohanó életmód, a digitalizáció és a szociális elszigetelődés okozta testi és mentális problémák enyhítésére szánt közérzetjavító technika a ‘80-as években jelent meg, és az elmúlt 40 évben jelentős tudományos kutatási bázis épült köré Ennek köszönhető, hogy ma már terápiás céllal is alkalmazható.

Hogyan zajlik egy erdőfürdőzés?

Az erdőfürdő nem egy hagyományos értelemben vett túra vagy kirándulás: célja sokkal inkább az „itt”, nem pedig az „ott”, tehát maga a pillanatnyi tapasztalás, nem pedig távoli célhoz való megérkezés. Ennek megfelelően, bár 2-3 órás programot jelent, nagy távolságokra és idegenvezetésre nem érdemes készülni. Ehelyett játékos feladatokra (ún. meghívások) igen.

Az erdőfürdőzés során csendet tartanak a résztvevők, és figyelmüket a természetvilág jelenségei, élőlényei felé fordítják, kapcsolatteremtésre törekszenek az ökoszisztéma más egyedeivel, rendszereivel, segítségül hívva az összes érzéküket.

Az erdőfürdő, bár végezhető önállóan és egyéni séta keretében is, eredendően egy csoportos műfaj, amely során a közösség tagjai újra és újra összegyűlnek egy körben, megosztani az élményeiket, majd elindulnak újabb élményeket gyűjteni az erdőfürdő-vezető által megajánlott tevékenységeken keresztül, amelyeknek meghívás a neve.

Erdőfürdőzés a globális problémák kezelésében

A napjainkban számos tudományos kutatás tárgyát képező erdőfürdőzés és maga a természet-kapcsolat is, úgy általában, jó eredményeket produkál civilizációs ártalmak leküzdése, a mentális egészségünk megőrzése és visszaszerzése, a stresszbetegségek megelőzése és kezelése terén. Emellett ma már több oldalról is bizonyítottnak tűnik a természetben töltött idő immunierősítő és nyugtató hatása is.

Ugyanakkor az erdőfürdőzés bőven túlmutat egyén testi és mentális egészségén: segítségével ismét közel kerülhet az ember a természet világához, érzelmi és empatikus kapcsolatot létesíthet vele, és az önmagában rejlő természeti, ökológiai lénnyel.

Ez a kapcsolatfelvétel az öko-tudatosság szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható: hozzájárulhat az egyén szintjén egy belülről jövő, mély attitűdváltáshoz, amely azután öko-tudatos magatartásban nyilvánul meg.

Képek forrása: Erdofurdo.life

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom