ajtófogantyú

A legtöbbünknek talán nem az ajtófogantyú jut először eszébe egy ajtó esetén. Sokkal inkább a kilincs, igaz? Pedig majdnem ugyanolyan gyakran találkozhatunk mindkettővel. Érdemes pár szót ejtenünk erről, mert funkciójukat tökéletesen ellátják, sőt akár öltöztetik is a belteret, ha jól választunk. Nézzük is, hogy mire való, és mit érdemes tudni róla.

Miért nem inkább kilincs?

Ha visszagondolunk a gyerekkorunkra, akkor az ajtókra kilincset rajzoltunk, igaz? Nincs is ezzel semmi gond. De ma már szélesebb termékpaletta érhető el az ajtókból és a hozzá tartozó kellékekből is, mint régen. Mondhatni kitárult előttünk a világ, sokkal több a lehetőség, mint régen.

Számos különleges, egyedi és nem utolsósorban szép megoldás érhető el a piacon, ami alternatívát kínál a kilincsekkel szemben. Ma már a design is nagyon sokrétű, és gyakorlatilag a képzeletünk szab csak határt.

Nem véletlen, hogy ma már az ajtófogantyúk széles választéka vár minket a boltok polcain, és így az otthonunkban is. Van számos olyan helyiség, melyet nem feltétlenül akarunk zárni. És akkor mégis miért csuknánk akár kilincsre is?

Gondolj csak a tolóajtókra! Eleve azt is szeretjük benne, hogy olyan könnyedén mozog, szinte siklik a sínben. Te megtörnéd ezt a lendületet egy kilinccsel? Persze, hogy nem! Egyszerűen nincs rá szükség, és nem illene rá, teljesen idegen lenne ott.

De ott vannak a harmonikaajtók is, melyekre szintén egy fogantyú a legjobb választás. De bármi egyébre is gondolhatunk, amikor van két tér, amit el szeretnénk választani egymástól úgy, hogy biztosított legyen az átjárás.

Akkor az ajtófogantyú fontosabb, mint a kilincs?

Ezt így nem jelenthetjük ki, ugyanis igenis szükségünk van a kilincsekre is. Ott vannak például a külső nyílászárók, melyeknél mindenképp szükségünk lesz rájuk. És persze a külső falak között is van olyan belső helyiség, amit zárni szokás.

Egy titokszoba például vagy egy fotóstúdió, de bármi egyéb is, ami része a privát szféránknak. És igen, ebbe beletartozik a fürdőszoba és a WC is. Kiemelten fontossá válik ez a megoldás akkor, ha gyerekek is vannak a házunkban, vagy több generáció együttéléséről van szó.

Így válassz ajtófogantyút

Nézzük meg, hogy hogyan, mi alapján érdemes elkezdeni a kiválasztást. Először is meg kell tervezni, hogy milyen alapanyagra kerül a fogantyú. Kifejezetten üvegre készültet keresel, vagy egy univerzálisabb megoldás érdekel pl. fára?

Ha ez megvan, akkor jöhetnek a különböző típusok. Ha egy modernebb környezetbe illő kinézetet szeretnél, akkor válaszd a bemarható, süllyesztett kivitelűeket. De választhatsz akár tolóajtókagylókat vagy tolópajzsokat is.

Bármelyiket is választod, a lényeg, hogy illeszkedjen a környezetébe. A képzeleted nagyon sokat fog segíteni! Képzeld el, hogy melyik illik a legjobban az adott ajtóhoz és az egész helyiséghez. A környezethez mindenképp harmonizáljon, ellenkezőleg nagyon ki fog tűnni, és rontja majd az összképet.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom