esztétikai fogászat

Egy szép mosoly amellett, hogy pozitív benyomást kelt és barátságossá teszi viselőjét, elengedhetetlen az ápolt, kifogástalan megjelenéshez.

Sajnos a felnőttek nagy százaléka küzd valamilyen fogászati problémával, legyen szó elszíneződött vagy torlódó fogakról, foghézagokról, zománchibákról, előnytelen fogformáról, ami miatt kevesebbet mer mosolyogni és kisebb az önbizalma.

Szerencsére a mai modern esztétikai fogászati kezelésekkel már helyreállítható az arc harmóniája és tökéletessé varázsolható a fogsor, így minden helyzetben bátran megvillanthatjuk fogainkat.

Cikkünkben most megnézzük, hogy mi is pontosan az esztétikai fogászat és hogyan segíthet abban, hogy újra magabiztosak lehessünk a hétköznapok során?

esztétikai fogászat

Kép forrása: Freepik.com

Pontosan mivel is foglalkozik az esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat célja, a lehető legtermészetesebb mosoly és az arc harmóniájának megteremtése a megfelelő funkció helyreállításával. A modern fogászati rendelőkben ehhez ma már a legjobb minőségű eszközök állnak rendelkezésre.

Az esztétikai fogászat magába foglalja többek között a magas minőségű, a fogakkal harmonizáló árnyalatú tömőanyagok használatát, az esztétikus betétek és a fémmentes héjak, koronák és hidak készítését, valamint az oly népszerű fogfehérítést.

Hogyan lehetnek újra szépek és esztétikusak a fogaink?

Fogászati és esztétikai problémától függően számos megoldás létezik arra, hogy újra önbizalommal telve, szabadon mosolyoghassunk a világra.

Az új generáció: modern fémmentes koronák és hidak

A koronák és a hidak alkalmazása régóta mindennapos gyakorlatnak számít a fogászatban, azonban korábban sokszor jelentett problémát, hogy a mindenki által látható frontfogakon ezek pár árnyalattal eltértek a többi fog színétől, esetleg előtűnt az íny mellett a szürkés fémszegély.

A modern, fémmentes koronákkal és hidakkal, azonban harmonikusan állítható helyre a fogsor esztétikája.

A belső, szilárd vázat ezeknél nem fémből alakítják ki, hanem fogszínű anyagokból, melyre külső, fényáteresztő rétegek segítségével a saját fogakkal megegyező színű és formájú korona készíthető. A modern fogpótlások elkészítésének újfajta technológiájával elérhető, hogy minden egyes fog látványa természetesnek tűnjön.

Emellett eltüntethető a fémkerámia koronákra jellemző, sokakat zavaró sötét szegély is. Fémmentes fogpótlások biztonságosan készíthetők továbbá fémallergia esetén is.

Ragyogó és természetes fogak porcelánhéjjal

A porcelánhéj a fogorvosok által leginkább ajánlott megoldás, ha a fogak alakja vagy színe nem ideális. Emellett a letöredezett metszőélek és a fogak közötti kisebb-nagyobb rések is eltüntethetők, továbbá a kisebb torlódások, vagy a helyzeti rendellenességek is szépen elfedhetők.

A koronákhoz képest nagy előnyük, hogy kevesebbet kell csiszolni a fogakból, illetve a porcelánhéj sokkal jobban mutat a szájban és sokszor tartósabb alternatíva is.

Tökéletes kontúrok esztétikus betétekkel

Gyökérkezelt fogaknál, valamint olyan esetekben, amikor nagyon kiterjedt a fogszuvasodás, előfordulhat, hogy a probléma hagyományos tömésekkel már nem orvosolható, mert kevés és meggyengült a foganyag.

Túl nagy tömés készítésekor pedig fennáll a veszélye annak, hogy az anyag elválik a fogtól, rés keletkezik, ami újabb szuvasodásnak engedhet teret. Ilyen esetekben az ún. in-layek vagy betétek jelentenek megoldást a fog tartós és anatómiailag is megfelelő helyreállítására.

Segítségükkel jelentős foganyagveszteség esetén is hosszan tartó, esztétikus eredmény érhető el. A betétekkel visszaadható az őrlőfogak eredeti, természetes formája, így a fogak közötti területeket is sokkal könnyebb a későbbiekben tisztítani.

Emellett a gyökérkezelés után megóvják a fogakat a későbbi törésektől, repedésektől.

Az amalgám már a múlté: esztétikus tömések a csodás mosolyért

Szerencsére az amalgám tömések kora lejárt. A mai nagyon korszerű technikának és minőségi tömőanyagoknak köszönhetően nem csak az új szuvasodások tömhetők gyakorlatilag láthatatlanul, hanem a régi amalgám tömések eltávolításakor sem kell aggódni, hogy csúnya elszíneződések maradnak a fogakon.

esztétikai fogászat

Kép forrása: Freepik.com

Fehér és ragyogó fogak fogfehérítéssel

Mindenki tökéletes és vakítóan fehér fogakra vágyik. Nem is csoda, hogy a fogfehérítés nagyon népszerű az esztétikai fogászatban.

A sötétebb, sárgásabb fogak oka lehet akár örökletes tényezők, akár külső hatások, például dohányzás, kávé, tea, vörösbor gyakori fogyasztásának eredménye.

A professzionális fogfehérítés előtt eltávolítják a  fogakra lerakódott szennyeződéseket, fogkövet és a kezelést követően a több árnyalattal világosabb fogaknak örülhetünk.

Fehér foltok eltávolítása a fogak felszínéről

Előfordulnak olyan fehér foltok a fogakon, amik valamilyen zománc-szerkezeti probléma miatt kevésbé átlátszóak mint az egészséges fogzománc, és krétafehér színükkel nagyon szembetűnőek. Ezek kialakulásának több oka lehet, például gyermekkorban a fejlődő fogat ért trauma, fluorózis, vagy a fogelőtörést követően a kezdődő fogszuvasodás.

Szerencsére ezeknek a foltoknak a kezelésére is vannak már korszerű, fájdalommentes, fúrást nem igénylő eljárások. A rendelőnkben is elérhető az ICON kezelés, amivel ezek a zománchibák nyom nélkül eltüntethetők.

Összességében a tehát elmondhatjuk, hogy az esztétikai fogászat számos olyan megoldást kínál, amelyek segítenek, hogy bárkinek gyönyörű mosolya lehessen. A korszerű technikának és a magas minőségű fogászati anyagoknak köszönhetőn bátran megmutathatjuk a világnak legszebb arcunkat és ragyogó fogainkat.

A cikk a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum szakmai támogatásával készült.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom