környezetbarát otthon

Napjainkban sokat beszélünk a környezetvédelemről, így a zöld otthonokról is. Az emberek egyre inkább felismerik, hogy a bolygónk védelme érdekében az otthonainkat környezetbaráttá kell tennünk.

Ennek az egyik legfontosabb módja az energiahatékony berendezések használata, ami értelemszerűen kevesebb energia felhasználást eredményez, így csökken a károsanyag kibocsátás.

Hogy mitől zöld egy otthon?

Zöld attól, hogy minden elemében a környezetet igyekszik tehermentesíteni. Az építkezésnél felhasznált alapanyagoktól kezdve az alternatív energia felhasználásáig, az újrahasznosítható vízrendszerig sok dolog tartozhat ide.

De nem csak ezek a tényezők, hanem a lakók tudatos magatartása is szerepet játszik ebben. Lehet szelektíven gyűjteni a szemetet, energiatakarékos égőket használni, újrafeldolgozott dolgokat vásárolni. A zöld otthon nemcsak beruházás, hanem folyamatos odafigyelés is egyben.

Melyek a zöld otthon előnyei?

Alacsonyabb villanyszámla

Környezettudatos otthonban a spórolás szinte automatikus, hiszen a szigetelt padlás, a szigetelt nyílászárók, az energiatakarékos égők együttesen érdemben csökkentik az áram költséget.

Kisebb vízfogyasztás

Zöld otthonban az ember igyekszik a vízzel is spórolni, kevesebb ideig áll a zuhany alatt, megvárja míg összegyűlik egy teljes adag szennyes és csak akkor indítja el a mosógépet, és a mosogatógépet, a WC-t is annyi vízzel öblíti le amennyi éppen szükséges.

Öntözéshez van esővízgyűjtője, hogy ne a csapról kelljen öntözni a növényeket. Így jóval kevesebbet fogyaszt a közös vízkészletből.

Egészségesebb élet

Egy környezettudatos otthonban a levegő is egészségesebb, mert csak a vegyi anyagoktól mentes légfrissítők kerülnek be a házba. A ház festésekor nem használnak mérgező anyagokat tartalmazó színező anyagokat, de a bútorok festése során is ugyanígy járnak el.

Követendő példa a gyerekeknek

Ez a példa nem a jelenben, hanem inkább a jövőben megtérülő befektetés. Hiszen aki környezetbarát otthonban él, az környezetbarát generációt nevel fel. Az a gyerek aki látja, érzi és érti a tudatos élet lényegét.

Lekapcsolja a villanyt maga után, elzárja a vizet amíg fogat mos, és tudja, hogy melyik villanykörtét kell megvásárolni a boltban. A legfontosabb azonban az, hogy ő is ebben a szellemben fogja felnevelni a saját gyerekeit.

De nemcsak a házon belül, hanem annak környékén is védhetjük a környezetünket. A kertben komposztáljuk a zöldhulladékot, amiből később nagyon jó szerves anyag lesz, ami visszakerül a természet körforgásába.

A környezetbarát thermo block családi házak kivitelezése során szürke színű grafitos polisztirolt használnak, ami az építési rendszer alapanyaga.

Összegezve

A környezetbarát otthon előnyei nem merülnek ki az alacsonyabb áram és vízszámlában, a lakásba mérgező anyagok sem kerültek be, hiszen nem használnak mérgező anyagokat tartalmazó festékeket és vegyszereket sem, és az ebben a szellemben felnevelt gyerekek továbbviszik majd saját családjukban a környezetvédelmet.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom