cserépkályha

Télen az otthonunkban a természet még jobban hiányzik, főként, ha kint esős, ködös, hideg, nyirkos az idő. Ezt ellensúlyozni a szobanövényekkel lehet, bár sok növény nehezen viseli a száraz, meleg szoba levegőjét.

A zárt térben élő növényekkel kapcsolatban nagyon kell ügyelni a fényre és a hőmérsékletre is, nem szabad, hogy túl sok vizet kapjanak. Néha érdemes elfelejteni őket, bár akadnak szobanövények, amelyek nemcsak igénytelenek hanem elpusztíthatatlanok anélkül, hogy foglalkozni kellene velük.

Ezeknek a növényeknek a tartása szinte senkinek nem okoz problémát, bármilyen klímát elviselnek, a száraz levegőt is.

Melyek ezek a növények?

A továbbiakban eláruljuk, hogy miben érdemes gondolkodni.

Fikusz

A fikusz, bár trópusi növény, bármelyik üres sarokba tehető, az üres élettereket azonnal belakja. Az sem igazán érdekli ha kevés a fény, egyedül a huzatot nem viseli el. Nagyon szívós, idővel hatalmasra meg tud nőni és íves ágai lesznek. Nagyon természetesnek hat, nyáron szívesen nyaral a kertben vagy a teraszon, sok öntözéssel.

Mikulásvirág

Az ünnepek közeledtével megjelenik a boltokban a mikulásvirág, csodálatos színeivel, már nemcsak pirosban kapható! Feltűnő nagy, színes levelei és virágai dekoratívvá teszik az otthonunkat. Szinte semmi dolgunk nincs vele. Meglepetésnek is kiváló. Trópusi eredetű, sok fényre van szüksége, sőt igazán azt szereti, ha nincs túlságosan meleg, de elviseli a fűtetlen szobát is. Kedveli a párát.

Elefántláb

Az elefántláb magas szobanövény, természetes élőhelyén akár a 10 métert is eléri, de cserépben maximum 1,5 méteresre nő. Vastag törzsű, innen ered a neve, a fás része olyan, mint egy elefánt lába. Nagyon dekoratív eleme lehet a lakásnak, ha elfér, könnyen gondozható.

Sok fényre van szüksége, de a közvetlen napot nem bírja. Jó, ha a cserép jó vízelvezetésű, néha ellenőrizni kell a talaj nedvességtartalmát. Más probléma azonban nincs vele.

Gyertyavirág

Az ámpolna gyertyavirág csüngő növény. Húsos levelei szív alakúak, virágai csövesek.

Fontos számára a napfény, de a közvetlen napfényt nem szereti. Télen havonta maximum pár alkalommal kell öntözni, jól bírja a hosszú távollétet is. Polcokon, szekrények tetején nagyon jól mutat, ahonnét szabadon futhat lefelé vagy oldalra.

Mit tegyünk, ha cserépkályhával fűtünk?

Újra divatját éli a cserépkályha, amely megint csak nagy kihívás elé tudja állítani a növényeket, hiszen teljesen más a hője mint a gáznak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ide ne rakhatnánk különleges növényeket, csak egy kicsit több odafigyelésre lesz igénye.

A cserépkályha bontás szolgáltatás azonban azoknak nyújthat segítséget, akik végleg le akarnak számolni a cserépkályhával, esetleg egy sokkal szebb és modernebb darabra vágynak.

Összegezve

Azért, mert cserépkályhával fűtünk, még nem kell kizárni a lehetőségét annak, hogy a lakásban növényeket tartsunk. Természetesen meg kell válogatni, melyek azok a fajták, amelyek nem reagálnak érzékenyen a szoba száraz levegőjére.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom