nárciszok
nárciszok

Kép forrása: Pixabay.com

Télen a fenyőfélék, a télizöldek és a gyep azok, amelyek a szürke árnyalatain túl egy kis zöldet nyújtanak számunkra. Szerencsére több növény is akár már kora tavasszal megörvendeztet virágaival. Nézzük, milyen növényeket javaslunk arra, hogy a kertben már kora tavasztól üde színfoltokat láthassunk!

Árvácska (Viola sp.)

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

Minden változata télálló, így a kisvirágú és a nagyvirágú fajtákat is érdemes ültetni. Sokféle színű és – kombinációjú típusai vannak, így mindenki megtalálja a neki tetszőt közülük. Ha erős, nagy növényeket szeretnénk, akkor mér előző év októberében ültessük el és ügyeljünk arra, hogy ne száradjon meg a földjük. Tavasszal is árusítják. Kétnyári növény, nyár elejére elpusztulnak tövei.

Nefelejcs (Myosotys sp.)

kerti nefelejcs

Kép forrása: Pixabay.com

A nefelejcs régebbi fajtái elszórják magjaikat és a következő években is felbukkannak a kertben. Újabb fajtái rózsaszín, fehér, kék és lila színekben virágoznak tavasszal. Virágai vonzzák a beporzó rovarokat. Kétnyári növény.

Hagymás virágok

jácintok

Kép forrása: Pixabay.com

A tulipán, nárcisz és a jácint hazánkban közkedvelt hagymás növények, amelyek évről évre megörvendeztetnek virágaikkal. Többségük korán virágzik, de például a tulipánok között április végi virágzású is van. Élénk és visszafogott színvilágúak közül is választhatunk a rengeteg faj és fajta közül.

Bőrlevél (Bergenia sp.)

bőrlevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: pittigliani2005 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A növényeknek nem csak a levelei mutatósak, hanem a kora tavasszal nyíló, rózsaszín virágai is. Könnyen tartható évelő növények, félárnyékban díszítenek a legjobban.

Korallberkenye (Phoetinia hibridek)

korallberkenye

Kép forrása: Pixabay.com

Ez a növény kora tavasszal még nem virágaival, hanem a frissen fejlődő hajtásaival díszít. A friss hajtásnövekmény élénk vörös vagy rózsaszín. Minél idősebb a növény, annál több hajtás képződik rajta és így annál látványosabb is.

Salátaboglárka (Ficaria verna)

salátaboglárka

Kép forrása: Pixabay.com

A salátaboglárka a melegebb időjárás beköszöntével gyorsan fejlődik és árnyékos helyeken befedi a talajt. Virágai sárgán világítanak, zsenge levelei friss kevert salátába finomak.

Hunyor (Helleborus hibridek)

A hunyorok már gyakran télen is virágozni kezdenek, de tavasszal a legpompásabbak. Lila, rózsaszín, bordó és kevert színű fajtái is vannak, a nemesítésnek köszönhetően gazdagon nyílnak ezek az évelő növények. Léteznek magasabb fajtái is, melyek akár 40 cm hosszúságú szárakon nevelik virágaikat.

Pázsitviola (Aubrieta hibridek)

kerti pázsitviola

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Popperipopp

A pázsitviolák talajtakaró, alacsony növények. Tavasszal tömegesen virágoznak, ilyenkor a levelük sem látszik. Rózsaszín, lila, fehér színűekből választhatunk. Évelő növények.

A szép, színes tavaszi kert látványához azonban nem elég a fenti növényeket elültetni, fontos, hogy a kert indításához szükséges tavaszi munkálatokról se feledkezzünk meg, melyekről részletesen itt olvashatsz: https://www.kertelunk.hu/kertepito-kalendarium-tavasz.html

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: pittigliani2005 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Popperipopp

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert